Slider

Ondersteuning bij WMO aanvraag

VUGHT – 19 november 2020. In gesprek met Harrie van der Aa (74) uit Vught
Harrie is sinds mei 2020 projectleider van de cliëntondersteuners van Ouderen Samen.

Cliëntondersteuning
Negen mensen volgden de opleiding en behaalden het certificaat Cliëntondersteuner. Zij helpen ouderen bij het aanvragen van een voorziening via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bij de gemeente voor bijvoorbeeld hulp in de huishouding, hulpmiddelen of woningaanpassing. Zij kunnen met gedegen kennis meekijken met de aanvrager.

Hoe werkt de cliëntondersteuner?
Als je een voorziening aanvraagt via de WMO krijg je van Wegwijs+ uitleg over hoe de procedure gaat. Daarbij komt ter sprake dat een cliëntondersteuner jou kan helpen bij de aanvraag. Hij of zij bereidt met jou het keukentafelgesprek voor om de hulpvraag duidelijk te krijgen. De ondersteuner is aanwezig tijdens dat keukentafelgesprek en kijkt met je mee naar de uiteindelijke beslissing. Je kunt ook zelf cliëntondersteuning aanvragen via Ouderen Samen. Bij alle gesprekken kan een zoon, dochter of familielid aanwezig zijn.

Drempelvrees
Ouderen hebben vaak drempelvrees om hulp aan te vragen bij de gemeente, zij voelen afstand. Daarom is het fijn dat er een onafhankelijke vrijwilliger mee kan kijken en luisteren die duidelijk kan maken hoe de procedure verloopt. Zo kan de vrijwilliger helpen een drempel te slechten.

Onafhankelijk en gratis hulp voor iedereen
Cliëntondersteuning is een project van Ouderen Samen. Het project is dus onafhankelijk van de gemeente, het wordt uitgevoerd door ouderen, voor ouderen. Iedereen heeft recht op gratis cliëntondersteuning bij aanvragen via de WMO.

Een hecht team
De cliëntondersteuners komen als team geregeld bij elkaar. Zij evalueren praktijkgericht de zaken die zij in hun werk tegenkomen.
Harrie geeft aan dat de cliëntondersteuners van Ouderen Samen goede contacten hebben met de klantmanagers van Wegwijs+.

Helvoirt
Op 1 januari 2021 komt Helvoirt bij Vught. Dan verlopen de WMO aanvragen en her-indicaties van inwoners van Helvoirt via Wegwijs+ in Vught. Ook zij kunnen een beroep doen op de kennis en kunde van de onafhankelijke cliëntondersteuners van Ouderen Samen.

Afspraak maken voor advies of cliëntondersteuning
Voor een bezoek aan huis of telefonisch contact met een cliëntondersteuner, ouderenadviseur of woonadviseur kun je contact opnemen met Ouderen Samen op telefoonnummer 073-6565350 of per e-mail info@ouderensamen.nl

Ook familie, zoals je partner, zoon of dochter, kan een adviesgesprek aanvragen en/of bijwonen voor informatie, advies of ondersteuning.
Het advies is altijd gratis en vrijblijvend. Je kunt erop rekenen dat je privacy gewaarborgd is.

www.ouderensamen.nl
Interview en foto: Joke Postma

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *