Slider1
slider2

Olieleiding reparatie in Haaren gaat zeker tot donderdagmiddag duren

HAAREN – 20 februari 2020. Het dichten van de lekkende olieleiding aan de Oisterwijkse Dreef in Haaren gaat zeker tot donderdagmiddag duren. Mogelijk zelfs langer.

Dat verwacht het team dat de reparatie uitvoert. De werkzaamheden in de buurt van kasteel Nemelaer gaan de hele nacht door. Vooral het afzuigen van de verontreinigde grond is een omvangrijke en tijdrovende klus. De vervuilde aarde wordt afgevoerd per container.

Rond elf uur ’s avonds is de stromende nafta gestopt door de reparateurs. Naar schatting twintig- tot veertigduizend liter nafta is vrijgekomen uit de leiding die ruim zestig centimeter in doorsnee is.

Milieu
Wat de gevolgen zijn voor het milieu is nog niet duidelijk wel weet het RRP uit ervaring van een breuk in dezelfde leiding, van Rotterdam naar Venlo in Born, op 6 augustus 2013 een hoop gedoe gaf.

In Born, schrijft het ANP op 8 augustus 2013. “Het werk aan de leiding kan beginnen nu de grond rond het lek is afgegraven. Het defecte stuk leiding wordt eruit gehaald en vervangen door een stuk dat beide delen met elkaar verbindt. Dat kan voor extra stankoverlast in de omgeving zorgen. Als het lek gedicht is, kan worden begonnen met het afgraven van de met nafta vervuilde grond”, aldus het ANP.

De brandweer houdt tijdens de reparatie met metingen de luchtkwaliteit en de milieuvervuiling in de gaten. Er zijn wel concentraties giftige dampen waargenomen maar deze vormen geen gevaar voor de omwonenden, volgens de deskundigen.

Nafta is zeer brandgevaarlijk, daarom staat een schuimblusvoertuig van de brandweer gereed om direct in te kunnen grijpen.

De hulpdiensten hebben de Belversedijk afgezet. Het verkeer tussen Haaren en Boxtel wordt omgeleid.

Volgens beheerder Rotterdam-Rijn Pijpleiding, (RRP) werd het lek woensdagmiddag om half vier ontdekt tijdens het zogeheten klepelen van de grond. Daarbij hakt een klepelmaaier de begroeiing van bermen fijn met behulp van roterende klepels of draaiende stalen cilinders. Het is niet duidelijk of het lek is ontstaan door het klepelen.

“De brandweer sluit een andere oorzaak niet uit”. “Naar de oorzaak van deze lekkage zal z.s.m. onderzoek worden gedaan”, aldus de RRP.

Foto’s Bart Meesters

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *