Slider

Noten op de Noen: Klezmer muziek in Helvoirt

HELVOIRT – 2 maart 2019. Zondag 17 maart in de Oude Kerk van Helvoirt om 12.15 is er een heel bijzonder Noten op de Noen concert. Dan krijgt u Klezmer muziek te horen gespeeld door: Klezmajeur, dit is een ensemble van vier muzikanten die allemaal hun wortels hebben in de volksmuziek.

Heleen ‘t Hart speelt accordeon, zij heeft  een gedeeltelijk Russische achtergrond en voelt zich het meest thuis in muziek uit Rusland, de Balkan en Griekenland. De accordeon is natuurlijk HET instrument dat daar bij hoort.

Cora van den Berg speelt al sinds haar jeugd viool. Naast haar klassieke studie is ze dol op de gepassioneerde klanken uit de zigeunerwereld, en omdat zigeuners en Joden vaak samen spelen is dat een uitstekende combinatie met Klezmer.

Onno van Hagen komt uit de volksdanswereld, waar hij al lang geleden op de contrabas begon om met name Poolse dansen te begeleiden, maar ook zigeuner muziek heeft zijn aandacht, en enkele theatrale aspecten vindt hij heerlijk. Een prima aanvulling op de levendige en internationale muziek die Klezmajeur ten doel heeft.

Erwin Engelsma is grootgebracht met Joodse en Russische muziek. Op zijn 42ste hoorde hij die klanken van zijn jeugd en hij besloot toen om klarinet te gaan spelen.

Erwin heeft een diepgaande belangstelling voor zowel de humor als de aardse spiritualiteit van het Chassidische denken.

Klezmajeur is (natuurlijk) een woordspeling op Force Majeure, de vrolijke en overtreffende kracht van Klezmer. Het woord Klezmer is een samenstelling van twee Hebreeuwse woorden ‘Kley Zemer’ wat ‘instrument van het lied’ betekent.

 Het is vooral feestmuziek, maar vaak wel met een fikse portie melancholie, tenslotte hoort afscheid nemen ook bij het leven. Invloeden van Arabische muziek kan je horen in de gebruikte toonladders, die de muziek zo vrolijk en verdrietig tegelijk doen klinken KLezmer is een smeltpot van heel wat culturen, en daarbij hoort ook dat de klezmer beweging sterk begaan is met het lijden van de zwakkeren.

Niet voor niets zijn het vaak Klezmorim in Israel die hun best doen om vreedzame projecten samen met Palestijnen te organiseren, zoals muziek maken en kinderen samen naar school sturen. 

17 maart 12.15 uur Noten op de Noen Oude Kerk Helvoirt.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *