Slider1
slider2

Nieuw nummer van het tijdschrift van heemkundekring De Kleine Meijerij

HELVOIRT –  3 oktober 2020    Nieuw nummer van het tijdschrift van heemkundekring De Kleine Meijerij

Over de oorlogsherinneringen van Adriana en Lies van der Eerden en een dispuut over de Wierdsmabank bij het Kolkven.

In de nieuwe aflevering van het kwartaaltijdschrift van Heemkundekring De Kleine Meijerij wordt door Frans Goris ‘voortgeborduurd’ op twee eerder in hetzelfde tijdschrift verschenen artikelen over de Wierdsmabank bij het Oisterwijkse Groot Kolkven. In 2001 was het Frans van Iersel die erover schreef, en tien jaar later was het Louis Nouws die op zijn beurt wat meer licht wierp op de voorgeschiedenis van de bank. De bank, geplaatst in 1917, is ook onderdeel geweest van een controverse. Het is over deze “strijd om de bank der drie wapens” dat dit bijzondere en mooi geïllustreerde artikel gaat.

Wim de Bakker verhaalt in dit nummer over een bijzondere archiefvondst. Bij het bestuderen van de oude Oisterwijkse schepenprotocollen kwam hij een zeer oude vermelding uit 1444 over een Maria-omgang op het spoor. De Maria-processie is een fenomeen dat vandaag de dag vooral ouderen zich herinneren. Naar nu blijkt werd er in de late middeleeuwen in Oisterwijk dus ook al in 1444 een dergelijke processie gehouden!

Cor Sinnema geeft in zijn bijdrage een beschrijving van het op 16 juli j.l. bij Stichting Het Kwartier van Oisterwijk verschenen ‘Pinkas en Memorboek van de Joodse gemeente Oisterwijk’. Dit boek levert in 252 pagina’s een fraaie kijk op de ontstaansgeschiedenis van de Oisterwijkse Joodse gemeente. De ‘ontrafeling’ en knappe vertaling uit manuscripten van de bibliotheek Rosenthaliana van de Universiteit van Amsterdam is van Jenneken Schouten.
Lies(ke) van der Eerden (1913-2012) was een bekende Oisterwijkse. Zij runde ooit een boekhandel aan de Oisterwijkse Stationsstraat/hoek Spoorlaan. Zij en haar moeder, Adriana van der Eerden-Canters (echtgenote van ‘vleeschhouwer’ Jan van der Eerden) hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgebreide observaties aan het papier toevertrouwd. Lies met name over de tijd die ze, na opgepakt te zijn door de Duitse Sicherheitspolizei, doorbracht in de gevangenis in Den Bosch. In een artikel van de redactie wordt zeer uitgebreid bij deze bijzondere persoonlijke herinneringen stilgestaan.
Tevens aandacht voor enkele nieuwe boek-uitgaven: Kampina Airborne. Gevluchte en ondergedoken airborne-militairen in natuurgebied de Kampina. Dit betreft een herziene en uitgebreide uitgave van een eerder onder dezelfde titel verschenen boek van Peter van der Linden.
– Over Unentse families. Beschrijvingen, stambomen en verhalen van families uit Udenhout en Biezenmortel, deel 3.Geschreven door het schrijversteam en werkgroep genealogie Heemcentrum ’t Schoor.
– Leermonument, fiets- en wandelroutes door Tilburg, Berkel-Enschot, Udenhout en Biezenmortel. Auteurs: Ronald Peeters, Jack van der Sanden, Piet Happel, Kees van Kempen en Cees de Werdt.
De webtip in deze aflevering: www.brabantsdorpsleven.nl Deze webpagina belicht het leven en werken van Brabantse mensen, zoals dat is vastgelegd op oude prentbriefkaarten.
Het nummer sluit af met aanvullingen en reacties op het artikel van Petra Robben uit de vorige editie van De Kleine Meijerij, over de Kruisen in Berkel-Enschot.

Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, Albert Heijn te Haaren, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *