Over de kunstenaars Barbiers en Helvoirt, een Helvoirts legerkamp, missionaris Helmer en Udenhoutse bedrijven.
In het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2017, nummer 1) schrijft Anton van Dorp over de relatie tussen de kunstenaars Barbiers en Helvoirt. Pieter Barbiers IV (1798-1848), onderwijzer ‘in den handteekenkunde’ aan de Koninklijke School voor Beeldende Kunsten te ’s-Hertogenbosch, maakte een mooie gewassen pentekening met de titel Gezicht op kerk en dorp van Helvoirt. Een tekening die zich sinds kort in de Brabant-Collectie van de Universiteit van Tilburg bevindt. Een broer van zijn opa, Pieter Barbiers II Pieterszn (1749-1842) maakte een romantische schildering van een landhoeve te Helvoirt. Dit schilderij werd in 1816 aangekocht door het Rijksmuseum.
In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ wordt aandacht besteed aan de militairen die in de periode 1914-1918 in Helvoirt ingekwartierd waren alwaar ook een bijzonder legerkamp was ingericht waar in 1916 een aantal ‘weerspannige militairen’ werden opgesloten.
Een groot deel van het nieuwe nummer wordt gevuld met het artikel van Martin van der Waals over het korte maar markante leven van Moergestelnaar Louis Helmer, missionaris van het Heilig Hart. Geboren in1909 trad hij in bij de Missionarissen van het Helig Hart en werd hij in 1933 priester gewijd. Iets langer dan een jaar na zijn priesterwijding vertrok pater Aloysius Helmer naar de missie in Nederlands-Indië. Hij werd er pastoor. Tjjdens de Tweede Wereldoorlog werd hij geïnterneerd in Makassar. Uit die periode zijn brieven van hem aan zijn familie bewaard gebleven waarvan er enkele zijn opgenomen in het artikel. Op 19 september 1946 keerde hij vanuit Nieuw-Guinea terug naar Nederland. Hij kwam terug in Moergestel. Zijn verblijf zou echter kort zijn want op 1 februari 1946 overleed hij ten gevolge van een tragisch verkeersongeval in zijn geboortedorp. Het Pater Helmerplein is naar hem vernoemd.
Joost van der Loo belicht in zijn bijdrage aan de hand van briefhoofden een viertal Udenhoutse bedrijven te weten kolenbedrijf wed. M. van Beek-Voermans, herenkleermakerij C.A. van Iersel, woninginrichter C. de Weijer-Dalleu en aannemers- en betonbedrijf Gebroeders Vercammen.
Gerard Willems schrijft in het kader van bewarens- en bekijkenswaardig ‘klein’ heemkundig erfgoed over de expositie die tijdens Wiekentkunst vorig jaar in De Verdieping werd gehouden over de geschiedenis van Moergestel.
De webtip voert ons mee naar de website www.doodgewonedingen.nl over Brabantse begraafplaatsen. Cees Verhoeven laat ons weer kennis maken met enkele Haarense zegswijzen. De boekaankondigingen attenderen de lezers op recent verschenen historische boeken: Koninklijke Harmonie Moed en Volharding Cecilia Udenhout, Door de ramp getroffen over de watersnoodramp van 1953 en de opvang van evacués in het Oisterwijkse vakantiepark De Staalberg en Verdwenen Rauwbraken, de geschiedenis van een roemrijk Tilburgs buitengebied.
Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, Albert Heijn te Haaren, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .