Slider1
slider2

Nieuw nummer de kleine Meijerij

HELVOIRT – 22 december 2019      Over Driek den Otter en Martina Kemps-den Otter.

Dit laatste nummer van de 70ste jaargang het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij bevat een mooi artikel van Jeanne Traa-van Rijswijk over de recente geschiedenis van het pand Kastanjelaan 27 te Helvoirt en haar bewoners. In dit deel 3 en tevens slot gaat het met name over de familie van Driek, Pietje en Martina den Otter en de familie Kemps die dit pand bewoond hebben. Driek den Otter was een keuterboertje die daarnaast ook vracht vervoerde. Zijn werk veranderde toen hij in het kader van de ontginning van het Helvoirts Broek de leiding kreeg over het personeel dat de ontginningswerkzaamheden verrichtte. Zijn dochter Martina trouwde in 1941 met Frans Kemps.
Frank Scheffers besteedt in een In Memoriam aandacht aan het overlijden van de markante Udenhouter Harrie van Iersel, boomkweker, heemkundige van het eerste uur en ook een aantal jaren bestuurslid van de Heemkundekring De Kleine Meijerij.

Martin van der Waals en Els Oomis schrijven over Oisterwijker Theo van de Laar (1928-1993). De in Sint-Oedenrode geboren Van de Laar was rond 1950 een bakkerij gestart in het pand Kerkstraat 93. Daar kwam al snel een winkel bij voor de verkoop van brood en banket. Begin jaren zestig besloten Theo en zijn vrouw Clasien de zaak uit te breiden met de productie en verkoop van consumptie-ijs en ging de naam ‘Het ijsbeertje’ de gevel en de ramen van hun winkelpand sieren. Ook werd de ijscokar van Van de Laar een bekend verschijnsel in Oisterwijk In 1985 sloot deze markante winkel.

Ad Habraken schrijft over Laag Heukelom en haar bewoners in het begin van de twintigste eeuw. Hij was de oudste van het gezin Habraken dat daar gewoond heeft. De herinneringen van zijn moeder vomden de aanleiding om zich wat meer te gaan verdiepen in de handel en wandel van deze agrarische woongemeenschap met onder meer de families Verschuren, Van Rijsewijk, De Groot, De Rooij, Van Antwerpen, Van de Wouw en natuurlijk Mie Pieters en de Russische madame, mevrouw Eschauzier.
Den brutale roofoverval op winkelierster Gertruda Piggen in Enschot in 1933 en de nasleep daarvan vormt het onderwerp van een artikel van Anton van Dorp over deze geruchtmakende zaak. 

Joost van der Loo verhaalt over vier honderdjarigen afkomstig van de Zandkant in Biezenmortel en Archivaris Yvonne Welings schrijft over Nelly van Scheepen en haar Oisterwijks vakantiedagboek uit 1939.
In dit nummer verder de laatste Haarense zegswijzen uit de nalatenschap van Cees Verhoeven. De webtip gaat over het website www.brabantsegesneuvelden.nl : een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. De boekaankondigingen attenderen op verder op boeken zoals Verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Udenhout en Biezenmortel, 140 jaar geschiedenis van ’t Hoekske 6-6a te Berkel-Enschot, de mooiste kastelen en voorname huizen van Brabant en een artikel in In Brabant over Marokkaans aardewerk, gevonden in Moergestel.
Het nummer sluit met de Jaarinhoud.

Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Slijterij Mitra aan de Kerkstraat te Helvoirt, Albert Heijn te Haaren, de Spar te Esch en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij aan de Spoorlaan 70 te Oisterwijk.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .

Foto:  Driek, Martina en Pietje den Otter-van de Ven. (coll. fam. Kemps.)

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *