Slider1
slider2

Meer kruiden in de Margriet

HELVOIRT – 7 september 2021. De Margriet beslaat 30 hectare arme landbouwgrond in het buitengebied van Helvoirt. Om het gebied te verduurzamen is door pachters, een kennisinstituut en de gemeente Vught een project gestart om de biodiversiteit te vergroten. Donderdagmiddag 9 september zal wethouder Yvonne Vos met een strokenfrees extra kruiden inplanten.

Pachters in de Margriet zetten onder meer in op kruidenrijk grasland. Dit is in te zaaien na bijvoorbeeld mais. Maar een probleem is dat de bestaande grasmat de nieuwe  kruiden wegconcurreert. Daarom wordt op de Margriet doorgezaaid met een strokenfrees. Dit is een machine die smalle stroken freest in het grasland waar kruiden in worden gezaaid. Zo wordt voorkomen dat het grasland volledig wordt gescheurd met alle negatieve effecten op bodemkwaliteit van dien.

Het doel is om de bodem te verrijken en de biodiversiteit en het watervasthoudend vermogen te vergroten. De gemeente heeft met pachters een langdurige en veel goedkopere pacht afgesloten om dit gebied op een toekomstbestendige, duurzame wijze tot ontwikkeling te brengen. Er zijn metingen van de bodemkwaliteit en biodiversiteit om het effect te monitoren. Ook worden de pachters begeleid.

Het projectgebied is een relatief klein deel van het buitengebied van de gemeente Vught. Het buitengebied staat aan de vooravond van een grote transitie, met de uitvoering van de energietransitie, de invoering van kringlooplandbouw, het beperken van agrarische activiteiten, de noodzaak om nieuwe natuur te ontwikkelen en kwaliteitsverlies van de bodem tegen te gaan. Ook moet de biodiversiteit herstellen. Daarbij is het project ‘De Margriet’ een pilot.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *