Slider1
slider2

Meer aandacht voor betaalbaar wonen in Vught/Helvoirt

En in Helvoirt?

HELVOIRT – 30 juni 2020. Afgelopen maand zijn er in de Gemeenteraad diverse zaken aan de orde geweest om in Vught wonen voor iedereen betaalbaar te houden en zo te voorkomen dat in Vught alleen de elite nog aan de beurt komt voor het kopen van een woning.

Op 25 mei had de fractie vragen gesteld bij de verkoop van een nieuwe woning op het Isabellaveld voor 5,5 ton die voor 4 ton in de boeken stond bij de verkoop aan de eerste eigenaar. Het plan van het Isabellaveld is aanbesteed onder de vorige coalitie en GB, VVD en D66 hebben toen helaas verzuimd om een anti-speculatie beding op te nemen in dit plan.

In antwoord op onze vragen geeft het College aan dat voor de nieuwe projecten die onder deze coalitie met PvdA-GroenLinks tot stand zijn gekomen wel een antispeculatiebeding is opgenomen voor de betaalbare woningen. Dat is het segment tot €250.000. Zo is dat het geval bij het plan Schoonveld voor de 16 betaalbare appartementen die daar binnenkort in gebruik genomen worden en ook voor het plan aan de van Rijckevorselstraat is dat het geval.

Anti-speculatiebeding nu ook voor middeldure woningen

Volgend op de beantwoording van deze vragen hebben PvdA-GroenLinks en CDA het initiatief genomen en een motie ingediend die op 11 juni uiteindelijk Raadsbreed werd ondersteund. Hierin krijgt het College de opdracht om voortaan ook voor alle middeldure woningen een anti-speculatiebeding op te nemen. Zo bevorderen we dat de woningen in het hele segment tot €400.000 ook bij de juiste doelgroepen terecht (blijven) komen.

In diezelfde gemeenteraadsvergadering is ook een motie aangenomen waarin de Raad aan het Kabinet kenbaar maakt voorstander te zijn van het schrappen van de Verhuurdersheffing die aan de woningbouwverenigingen is opgelegd. Deze heffing heeft er mede voor gezorgd dat er veel te weinig sociale huurwoningen worden gebouwd en voorkomt ook dat woningbouw coöperaties nog voldoende ruimte hebben voor sociale projecten die te maken hebben met goed kunnen leven in een buurt. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Roderik. Dat soort projecten zijn nu moeilijker te financieren.

Voortgang woningbouwprojecten

In een raadsinformatiebrief (zie: file:///C:/Users/Asus/Downloads/Voortgangsrapportage%20woningbouwprojecten%20(2).pdf  ) van 16 juni jl. geeft het College een zeer uitvoerig beeld van alle lopende woningbouwprojecten.

Daarmee wordt helder dat de afspraak in deze coalitie die door onze inzet tot stand is gekomen om voor alle projecten in deze periode de verdeling 40-40-20 aan te houden goed gaat lukken. Daarmee komen er 40% betaalbare woningen in Vught bij.  Ook zal er binnenkort nog uitvoering worden gegeven aan de motie dat er in die verdeling ook rekening mee wordt gehouden dat niet alle woningen in een segment aan de top van de range zitten maar bijvoorbeeld ook rond de € 200.000 als het gaat om betaalbaar wonen.

De komende jaren zal er veel gebouwd gaan worden op de plek van Roozenoord, in Cromvoirt en in de Baarzen en De Wieken waar in totaal 55 betaalbare woningen komen en 24 middelduur. En uiteraard komt daar nog het Centrumplan Oost bij dat hopelijk snel van start kan gaan.

Overzicht van plannen in Helvoirt

In de notitie is ook een overzicht opgenomen van de plannen in Helvoirt. Het bestemmingsplan Den Hoek maakt het mogelijk om in deze nieuwe wijk over het spoor 170 woningen te gaan bouwen. Een eerste deel daarvan is onlangs ook in gebruik genomen. Ook zijn er plannen voor Helvoirt Zuid om woningen te bouwen en zal de oude Dr Landmanschool onderontwikkeld gaan worden. De gemeente is daar eigenaar van. Nadat de pogingen om daar een gezondheidscentrum in te vestigen zijn mislukt zal het pand nu in 2021 verkocht worden en een nieuwe (woon)bestemming krijgen.

Volop ontwikkelingen dus en nieuwe vooruitzichten om sociaal wonen in Vught uit te breiden!

Bron: PvdA/GroenLinks

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *