Slider1
slider2

UPDATE: 20.00 uur

Jos den Otter nieuwe wethouder Gemeentebelangen

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 25 mei 2023. Jos den Otter uit Cromvoirt wordt de nieuwe wethouder voor Gemeentebelangen.

Dat maakte deze partij vanmiddag bekend. Na bijna tweeënhalf jaar oppositie treedt Gemeentebelangen op 1 juni weer toe tot het college van B&W dat verder bestaat uit VVD, PvdA/Groen Links en CDA.

Gemeentebelangen gaat de portefeuille woningbouwontwikkelingen en volkshuisvesting beheren. Deze taken liggen nu nog bij wethouder Yvonne Vos (CDA). Verder gaat Den Otter onderwijs, jeugdzorg, grondzaken, jongerenbeleid en tijdelijk wonen doen, taken die bij de vertrokken wethouder Fons Potters lagen. Op de bouw van tijdelijke woningen struikelde Potters in januari. Die taak neemt nu wethouder Vos nog waar.

Behalve Den Otter was ook raadslid Martien Vromans kandidaat-wethouder.  Fractievoorzitter Bregje Peijnenburg verklaart dat de keus op Den Otter is gevallen omdat de portefeuille die hij gaat beheren het best bij hem past. Jos den Otter (60) is raadslid sinds 2021. De oud-bakker en projectontwikkelaar is nu nog onder meer voorzitter van de Ondernemerskamer Vught.

Gemeentebelangen heeft eerder al laten weten de portefeuille woningbouw te ambiëren. “Woningbouw hebben wij altijd al heel belangrijk gevonden,” aldus Guus van Woesik (GB). Ruimtelijke ordening, bestemmingsplannen, buitengebied, plattelandsvernieuwing en ruimtelijke ontwikkelingen blijven bij het CDA.

In het Coalitieakkoord waarover de vier partijen overeenstemming hebben bereikt is afgesproken dat er in deze bestuursperiode, die nog krap drie jaar duurt, nog bijna 900 woningen worden gebouwd waarvan 396 betaalbaar, waaronder minimaal 150 sociale huurwoningen. Voor het overige wijkt het Coalitieakkoord weinig af van het vorige. Vooral het versneld bouwen is de belangrijkste wijziging, aldus Bregje Peijnenburg.

In het nieuwe Coalitieakkoord is opgenomen dat als bedrijven in Helvoirt en Cromvoirt willen verplaatsen, vanwege het sluip- en vrachtverkeer in deze dorpen, de gemeente hier financieel aan wil bijdragen. In het vorige Coalitieakkoord stond nog dat bedrijfsverplaatsingen de gemeente geen geld mogen kosten. Er loopt nu een onderzoek naar een alternatieve ontsluitingsroute om de verkeersproblemen in Helvoirt en Cromvoirt op te lossen.

Het gewijzigde Coalitieakkoord wordt op 1 juni in een speciale raadsvergadering aan de raad voorgelegd. Dan zal ook de nieuwe wethouder Den Otter door de gemeenteraad worden gekozen.

Sinds het vertrek uit de coalitie op 20 januari van D66, na het gedwongen vertrek van D66-wethouder Fons Potters, hebben VVD, PvdA/GL en CDA geen meerderheid meer in de gemeenteraad. Met Gemeentebelangen, met zes zetels de grootste partij in de raad, beschikt de coalitie over een raadsmeerderheid van zeventien zetels.

Door: Peter Corvers

In deze  bijbehorende addendum met daarin de belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijke akkoord.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *