Slider1
slider2

Introductie SocialApp goed ontvangen in Leyenhof

Foto: Goede belangstelling in de Leyenhof bij de presentatie van de SocialAPP. 

HELVOIRT. 6 juli 2019. Tijdens een bijeenkomst in de Leyenhof in Helvoirt heeft de huur – en activiteitencommissie samen met bedenker Rob Geurts uit Haaren zaterdagmiddag een SocialApp gepresenteerd. Een twintig tal bewoners van de Leyenhof zetten deze app op hun smartphone of tablet. Daarmee starten zij een proef om de SocialApp gedurende een jaar uit te proberen. De nieuw bedachte app kan een oplossing gaan bieden voor mogelijke eenzaamheid waarin ouderen dreigen te geraken. Daarnaast leg je met deze SocialApp eenvoudig contact met andere bewoners uit de Leyenhof, d’n Hofpad en de Bloeymanstraat om elkaar te helpen. Misschien is dit wel de toekomst voor de ouderen. De tijd zal het leren.

Volgens Rob Geurts is hij iemand die graag een helpende hand biedt aan mensen die hulp nodig hebben. Toen hij voorbije winter in de lift van de Leyenhof een oproep zag voor een sneeuwschep zette hem dat aan het denken. Hij zag een probleem en zag ook kansen maar had niets. Hij schreef een brief naar de Avans Hogeschool in Den Bosch met het verzoek een app te schrijven voor de ouderengroep. De studenten namen zelf de uitdaging aan en zijn met 17 ICT-studenten aan de slag gegaan. Het resultaat mag er zijn. Als afstudeeropdracht ontving het team een 9.2 als cijfer.
Simpel

De drie pijlers van de SocialApp zijn volgens ontwikkelaar Rob Geurts simpel, veilig en toegankelijk. Simpel moet het zijn voor de gebruikers op leeftijd. Rob Geurts:” Het moet geen drempels opwerpen maar juist drempels weghalen. Veilig moet het zijn in een gesloten groep van de Leyenhof. De gebruiker bepaalt zelf aan wie hij of zij een vraag stelt. De beheerder van de groep bepaald wie toegang heeft tot de groep.”

Vragen
Toegankelijk is belangrijk en kan met behulp van knoppen waar de vragen achter zitten. Vragen om samen een kopje thee te drinken of samen een boodschap te gaan doen. Maar ook een simpele klus die de vrager zelf niet meer kan maar een andere juist graag wil uitvoeren. Denk maar aan het ophangen van een hulpmiddel waarbij een boormachine nodig is. Niet iedereen heeft dat gereedschap in de kast liggen.
De gebruikers van de SocialApp dienen zich eerst aan te melden en kunnen daarna vragen stellen via de SocialApp. Andere gebruikers zien die vragen en mogen daar op reageren. Bezoekers van de Leyenhof mogen zich ook aanmelden maar geen vragen stellen. Maar wel vragen lezen en daardoor eventueel iemand hulp bieden.

Haarensteijn
Tom Stoop de kartrekker van de huur- en activiteitencommissie gaf tijdens de presentatie toe aanvankelijk niet enthousiast te zijn. Nu de SocialApp er is draaide hij 360 graden om en ziet heel veel mogelijkheden. Hij vertelt:” De opkomst onder de bewoners is al groter dan verwacht. Dat belooft wat voor de toekomst. We gaan nu een jaar proefdraaien om aanloopperikelen op te lossen en te verbeteren. Blij ben ik dat Haarensteijn in Haaren ook interesse heeft. ”

Eenzaamheid
Wethouder Adrienne Verschuren van sociale zaken van gemeente Haaren woonde de presentatie bij en bleek na afloop heel enthousiast. Verschuren:” Ik ben heel erg onder de indruk van de presentatie. Een jongeman die begaan is met ouderen. Het toeval wil dat ik onlangs op een bijeenkomst van het ministerie de cijfers hoorde van eenzaamheid. Van de 75 plussers in Nederland voelen zich 53 procent eenzaam. En dat valt hier in de Leyenhof misschien wel mee. Maar we gaan allemaal langer zelfstandig wonen. Dan sluipt er de eenzaamheid heel langzaam in. Deze SocialApp kan daarvoor een oplossing bieden.”

Van onze correspondent

Rob Geurts krijgt de microfoon van Tom Stoop om de SocialApp te introduceren

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *