Slider1
slider2

Ingezonden bericht

Acties om het N65-reconstructieplan plan te stoppen

HELVOIRT – 7 augustus 2020. In de week nadat B&W en Raad in Haaren er in zijn geslaagd op 2 Juli hun grootste kapitale blunder ooit te maken, is de prijs van hun rampzalige N65-reconstructieplan al opgelopen van 155 Miljoen naar 180 Miljoen. Tel uit je winst. Een negatief maatschappelijk rendement van vele tientallen miljoenen! Er zal aanzienlijk meer verkeer door Helvoirt gaan razen en daardoor meer lawaai en meer fijn stof! Alle verkeer moet zich straks in de spits door de Torenstraat en zijstraten gaan persen! De verkeersveiligheid in Helvoirt zelf zal aanzienlijk verslechteren!

Als je door een rood stoplicht rijdt en een fietser dodelijk verwondt, ga je waarschijnlijk in de bak.

Bij luchtverontreiniging zijn de voorgeschreven toetsingen binnen 10 meter van de wegrand vergelijkbaar met rode stoplichten. Maar welbewust willen B&W en de Raad dit rode stoplicht niet zien. Daardoor blijft het NSL de luchtverontreiniging toetsen op 20-30 meter van de wegrand waardoor normoverschrijdingen PM10 en fijnstof etc. onzichtbaar blijven. En dus niet de wettelijk voorgeschreven actie wordt ondernomen om vroegtijdige sterfte in Helvoirt door luchtverontreiniging te voorkomen. En als die 180 Miljoen nu in de grond wordt gestopt, gaat dat nog heel lang zo door!

Uitvoering van dat N65 plan moet dus worden voorkomen tot iedere prijs.

– Wat doen het Comité N65 om dat onzalige N65 plan te voorkomen:

Juridisch: Allereerst is een beroepschrift ingediend bij de Raad van State. Daarnaast is een voorlopige voorziening gevraagd om de uitvoering van dit onzalige N65-plan te stoppen totdat zowel het

Hof van Justitie EU (HvJ) in Luxemburg op onze klachten heeft beslist alsmede de Raad van State een finaal besluit heeft genomen. En dat kan nog even duren. Want het zijn lange en kronkelige wegen naar het HvJ. Onze eerste klacht is door de EU-Commissie op formele gronden niet ontvankelijk verklaart zoals al een beetje de verwachting was. De oorzaak is dat de EU een Aarhus verdrag heeft ondertekend om milieuorganisatie makkelijk, onbeperkt en gratis toegang tot de rechter te geven. Ondanks alle mooie woorden, tracht de EU-Commissie dit echter te blokkeren op formele gronden. Of dat lukt zal blijken. Onze advocaat bereid nu een verzoekschrift voor bij het HvJ. De belangrijkste argumenten zijn dat als het HvJ die formele gronden opgeworpen door de EU-Commissie bekrachtigt, de EU Richtlijn luchtkwaliteit en het Aarhus verdrag bij het grof vuil worden gezet en de EU-Commissie bijna absolute macht krijgt om iedere haar onwelgevallige interpretatie van EU-Richtlijnen inzake het milieu te blokkeren. Omdat niets zeker is in deze wereld is een alternatieve route uitgezet via de European Environment Agency (EEA) waardoor de EU-Commissie met haar blokkades wordt ontlopen. Daarnaast zitten in het beroepschrift bezwaren waar de Raad van State moeilijk om heen kan. Bijv. de verplichte MKBA en MER. Mocht de Raad van State toch onder die verplichtingen uit willen manoeuvreren, liggen nieuwe EU-procedures in het verschiet.

Politiek: De plannen om bij de komende Raadsverkiezingen rond medio November de politieke partijen aan de macht te brengen die het huidige plan willen stoppen zijn uitgekristalliseerd.

– Wat doet U om dat onzalige N65 plan te voorkomen?:

Juridisch: Allereerst roepen we alle 39 inbrengers van zienswijzen in Helvoirt op om in beroep te gaan bij de Raad van State. Kijk op www.n65.nl onder nieuws hoe u dat kunt doen. Er is tijd tot en met 3 september.

Politiek: Wie helpt mee om medio November D66, CDA, SP en mogelijk andere partijen aan een meerderheid te helpen via alle denkbare verkiezingsacties. Mail svp naar bestuur@n65.nl.

Financieel: Wie doneert fiscaal aftrekbaar en Voor een Leefbaar en Gezond Helvoirt, op IBAN NL05RABO 0106494422 ten name van het Comité N65OH. Advocaten zijn duur evenals raambiljetten en flyers bij de verkiezingen. De bodem van onze kas is voortdurend in zicht!

Met vriendelijke groet, Comité N65,

Mail: bestuur@n65.nl

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

3 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Rob , 7 augustus 2020 @ 17:59

  Stop met deze onzin!

 • Rob , 11 augustus 2020 @ 09:54

  Wij moeten ons realiseren dat als dit comité de huidige procedure weet te stoppen er niet vanzelfsprekend een tunnel komt. Dan starten de processen weer opnieuw en praten we weer jaren over een nieuwe oplossing. DIT MOETEN WE ZIEN TE VOORKOMEN! De veiligheid is de hoogste prioriteit. De huidige oplossing is zeer goed en geeft hier meer dan voldoende invulling aan.

 • Aloys , 14 augustus 2020 @ 21:54

  Er komt NOOIT een tunnel in Helvoirt in de N65, hooguit een korte onderdoorgang. (ook geen station trouwens) laten we eens ophouden met die geldverslindende flauwe kul. Procudures waar enkel advocaten beter van worden. STOP AL DIE ONZIN !!
  Beide benen op de grond. Gewoon boerenverstand gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *