Slider1
slider2

Honden in het buitengebied

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 15 juni 2021. Het platteland nodigt met zijn uitgestrekte groene velden en bossen uit tot een mooie wandeling.

De wegen tussen de landerijen, de wandelpaden langs maisvelden, akkers en weiden met grazend vee vormen een uitgelezen gebied om een frisse neus te halen voor wandelaars en hun trouwe viervoeter. Echter schuilt er bij deze onschuldige activiteit ook een groot gevaar.

Neospora
De parasiet Neospora caninum geldt wereldwijd als een belangrijke veroorzaker van abortus onder runderen, waarbij de vrucht in de baarmoeder wordt afgestoten. De hond fungeert als gastheer van deze parasiet. De hond wordt er niet ziek van, maar hij brengt het wel via zijn ontlasting over op runderen.
Door het eten van gras of kuilvoer, dat vervuild is met ontlasting van honden, nestelt de parasiet zich in de koe en veroorzaakt daardoor het verwerpen van het ongeboren kalfje. Deze wetenschap leidt tot toenemende bezorgdheid en schade bij rundveehouders.

Honden zijn welkom maar graag aan de lijn
De agrarische sector staat positief tegenover recreatie en toerisme in het buitengebied, maar vraagt wel uw medewerking om het besmettingsgevaar bij koeien zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kan door honden aan te lijnen en er zo voor te zorgen dat ze geen ontlasting achterlaten in de weilanden en op het maisland. Loslopende honden kunnen ook voor overlast zorgen als ze achter het vee of in het wild levende dieren aangaan. Vooral bij schapen en reeën vallen daardoor regelmatig slachtoffers.
Weilanden zijn privé-eigendom en we vragen om dit te respecteren. Loop dus niet met de honden in de weilanden, ook niet als ze zijn aangelijnd. Blijf vooral wel genieten van de opengestelde wegen en paden.

Wat vragen we van hondenbezitters?
• Honden ook in het buitengebied aanlijnen;
• De hond zijn behoefte laten doen in de wegberm of op andere plaatsen waar koeien er niet mee in aanraking kunnen komen;
• Alleen wandelen op opengestelde wegen en paden.

De agrariërs, en onze dieren, danken u alvast voor uw medewerking!

Met vriendelijke groet,  ZLTO Dommel en Aa

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *