Slider1
slider2

Halve eeuw stratenmaker Joop van Hardeveld legt gereedschap in de schuur

De allerlaatste Jopie als trofee voor zijn stratenmakers hamer tussen Kees ( links) en Hans van Haaren. In het midden Joop van Hardeveld die na een halve eeuw stratenmakers werk met pensioen gaat.

HELVOIRT – 27 april 2023    Helvoirt. Volgens zijn huidige baas Kees van Haaren is Joop van Hardeveld (66) een van de handigste mensen werkzaam bij Van Haaren Wegenbouw in Helvoirt. Na een halve eeuw stratenmakers werk stopt de man uit Vught hiermee. Hij gaat met pensioen.

Hij gaat genieten van zijn welverdiende pensioen. Voorbije woensdag kreeg hij uit handen van Kees van Haaren , de baas van het bekende stratenmakers bedrijf uit Helvoirt, een granieten kei als trofee voor zijn inzet, zijn enthousiasme en zijn vakmanschap. Zijn stratenmakers hamer kan hij opbergen in de trofee. Een pronkstuk dat een mooi plaatsje verdient in de woonkamer waar hij met zijn vrouw , kinderen en kleinkinderen kan genieten van de vele vrije uren in het vooruitzicht.
Een halve eeuw
Een halve eeuw hanteert Joop van Hardeveld de stratenmakers hamer, de schop, de tegelkloppers de stootijzers en de koevoet. Dan vergeten we op te sommen de bandentang. Gereedschap waar hij tig wegen, ontelbare parkeerplaatsen, heel veel paden en weggetjes met straatstenen of tegels begaanbaar maakte.

Stratenmakers beoefenen een van de zwaarste beroepen uit in de bouwwereld. Volgens Kees van Haaren is de kleine man uit Vught een van zijn handigste mensen in het vakgebied. Kees van Haaren: ” Je kunt hem overal heen sturen. Het woord mopperen komt bij hem niet voor in zijn woordenboek. Het is even de knop omzetten was doorgaans zijn antwoord op de vraag of het een rotklus bleek.”

Gespierde mannen
Het zijn vaak grote robuuste mannen met grove handen die zich in de wereld van de stratenmakers thuis voelen. Joop van Hardeveld voldoet niet aan die kenmerken van de gespierde stratenmakers. Klein en lichtgewicht staat hij zijn mannetje. Kees van Haaren: “Voor mij is het een raadsel waar hij de spierkracht vandaan tovert”. Wat ik wel weet. Hij mag, wat zeg ik , hij moet trots zijn op zijn werk. Wij zijn in ieder geval blij dat hij zich zeker negenentwintig jaar heeft ingezet voor ons bedrijf.” Die loftrompet kreeg de geboren man uit Arnhem woensdag te horen in de kantine van het wegenbouwbedrijf in Helvoirt. Zijn vrouw Jolanda van Hardeveld hoorde met een glimlach de mooie woorden over haar man aan

De speech en dankwoord in de kantine van Wegenbouwbedrijf Van Haaren in Helvoirt. v.l.n.r. Jolanda van Hardeveld, Joop van Hardeveld  en de kartrekkers Kees van Haaren, Hans van Haaren.

De vader van Joop van Hardeveld runde een stratenmakers bedrijf. Het lag voor de hand dat zoonlief daar mee ging helpen. Helaas lukte het niet om het hoofd boven water te houden en moest Joop bij een ander bedrijf gaan werken. 

Eerste klus in villawijk

Bijna dertig jaar geleden startte Joop van Hardeveld bij Van Haaren Wegenbouw. Een van zijn eerste klussen was de aanleg van een weg in een villawijk te Vught. Sindsdien is hij bij tal van grote bedrijven actief geweest waaronder de Efteling. Niet alleen gewerkt aan grote parkeerterreinen maar ook aan paden waar duizenden bezoekers aan het pretpark dagelijks lopen. Joop van Hardeveld: “Daar heb ik met veel plezier heel mooi straatwerk weggelegd.  

Het was werk dicht bij huis en overdag. Terugkijkend op zijn klussen noemt Joop van Hardeveld nachtwerk nabij de HSL lijn of een werk in Breskens. Toen moesten we in de kost. Zijn laatste klus is in Vught geweest bij het kantoorpand Roucouleur van de bekende Mademakers.  

Minder leuk is de tijdsdruk

“Vroeger was de kruiwagen een hulpmiddel bij de aanleg van wegen. Moesten zware trottoirbanden worden versleept. Dan was je om negen uur in de ochtend al moe, ” weet Kees van Haaren te vertellen. “Tegenwoordig is de tijdsdruk de minder mooie kant van het werk. Als je begint staat er al een bord wanneer de klus klaar moet zijn. Het zware werk is er tegenwoordig vanaf. Er  zijn tegenwoordig veel meer hulpmiddelen”, vult Joop van Hardeveld aan.   

 

Het echtpaar Jolanda en Joop van Hardeveld heeft nog geen concrete plannen voor de naderende vrije tijd nu de man uit Vught met pensioen gaat. 

Wat de man uit Vught met zijn vrije tijd gaat doen staat nog niet vast. “In ieder geval weg met zijn camper en mogelijk oppas opa worden,” grapt echtgenote Jolanda Hardeveld. Het echtpaar heeft drie kinderen en zes kleinkinderen. “En het kan zijn dat Van Haaren Wegenbouw nog eens belt voor een leuke klus hier of daar, “klinkt het in de kantine. 

Download onze gratis app

De allerlaatste Jopie als trofee voor zijn stratenmakers hamer tussen Kees ( links) en Hans van Haaren. In het midden Joop van Hardeveld die na een halve eeuw stratenmakers werk met pensioen gaat.

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Thieu Konings , 27 april 2023 @ 19:02

  Geniet ervan Joopie , heel knap altijd op de wegenbouw gewerkt ???? dik verdiend je wel verdiende pensioen ????

 • Ton termeer , 28 april 2023 @ 06:37

  En nu aan het genieten gaan kerel????

 • Wil Termeer , 28 april 2023 @ 15:22

  Gefeliciteerd.En nu gaan genieten.

 • Anoniem anoniem , 28 april 2023 @ 19:16

  Dit is toch wel echt een uitzonderlijke prestatie! Kan deze man niet bij een talkshow worden uitgenodigd? Door dit soort vakmannen kunnen mensen naar hun werk en zijn de de wegen begaanbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *