Door: Tom de Bok
De toekomst van Haaren. Een non probleem waar nu al ruim 3 jaar mee wordt gestoeid. De aanleiding was de ambtelijke fusiemethode Boxtel, die in november 2014 is afgeblazen. Probleem opgelost zou je zeggen. Maar niets bleek minder waar. Een belangengroep wilde de opsplitsing van de gemeente Haaren doordrukken. Er zou immers niets deugen in Haaren. Via een directe politieke lijn naar de D66 gedeputeerde die de opsplitsing van Haaren wel zag zitten op haar zeer korte successenlijstje, werd de provincie snel hun deelgenoot. Ook omliggende gemeenten zagen hun kans schoon om delen van de welvarende en probleemloze gemeente Haaren met de bijbehorende schatkist te annexeren en hun begroting op te poetsen met geld van Haaren en de Haarense inwoners.
Gaandeweg is uit diverse onderzoeken gebleken dat er geen objectief meetbare criteria zijn waarom de gemeente Haaren moet worden opgeheven. De inwoners zijn niet beter af en het voorzieningen niveau zal niet toenemen, want dat is al erg hoog zo staat in het bestuurskracht rapport te lezen. Sterker nog, door de financiële situatie van de omringende gemeenten moeten we vrezen voor achteruitgang van de voorzieningen en verhoging van de lasten.
Gedeputeerde mevrouw Spierings heeft zich vastgebeten in dit dossier. Haaren moet weg. Toen dit recentelijk de verkeerde kant op dreigde te gaan, was haar laatste truck het Bestuurskracht onderzoek. Zonder een duidelijke definitie wat bestuurskracht eigenlijk inhoudt, is een extern bureau ingeschakeld om dit even te onderzoeken. Een verzoek van de gemeente Haaren om dit ook te doen bij de omliggende gemeenten, werd uiteraard afgewezen. Er zou nl wel eens iets uitkomen, wat niet past. De conclusie uit het onderzoek stond hoogstwaarschijnlijk op voorhand vast. Argumenten moesten erbij worden gezocht. Dat bleek nog niet zo makkelijk. De informatieavond met de Harense gemeenschap werd alvast gemanipuleerd door selectief te shoppen uit de deelnemerslijst aangeleverd door het gemeentebestuur. Vervolgens werd de initieel besloten avond voor iedereen toegankelijk, waarbij de tegenstanders van een zelfstandig Haaren ruim in de meerderheid waren.
Nu de conclusie van de het Bestuurskracht rapport: Haaren doet het prima, niets op aan te merken. De enige reden waarom Haaren volgens het rapport niet bestuurskrachtig zou zijn is de volgende: ik citeer: het krediet bij de omliggende gemeente om samen te werken met de gemeente Haaren raakt op. Enerzijds door het niet waarmaken van trekkerschap (wat dat ook moge zijn) anderzijds door verharding in de bestuurlijke verhoudingen door de gekozen tone of voice (wij-zij) en het gesprek over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Haaren’ Uiteraard wordt deze uitspraak op geen enkele wijze onderbouwd.
Opmerkelijk is hierbij dat het onderzoeksbureau weigerde met het gemeentebestuur van Haaren over dit verwijt te spreken. Hoor en wederhoor is bij zo’n subjectieve uitspraak wel het minste, lijkt me. Zeker nu dit onderwerp in het rapport en door Gedeputeerde Staten zo wordt opgeblazen. Dit sterkt mij in de aanname dat de conclusie van het rapport al was voorgeprogrammeerd en dat tegenargumenten niet pasten.
Maar wat dan nog zou ik zeggen. Of in Radio 538 termen: Lekker belangrijk!. Er is niets zo veranderlijk in de politiek als bestuurlijke verhoudingen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 ziet de werkelijkheid er weer anders uit.
De provincie heeft in haar begeleidingsbrief moeten toegeven dat op grond van het Bestuurskracht onderzoek geen legitimatie bestaat voor een vervolgtraject. Met andere woorden Haaren is bestuurskrachtig genoeg. Wel vindt de provincie dat Haaren desondanks toch moet opsplitsen. Wie dit snapt, mag het mij komen uitleggen.
Het rapport sterkt ons in het standpunt dat er geen reden of aanleiding is de zelfstandigheid van de gemeente Haaren op te geven. Ik hoop dat u, inwoners van van Haaren, tot dezelfde conclusie komt. Stem voor een zelfstandig Haaren.
Inwonersgroep Zelfstandig Haaren
8 Comments