Elk jaar komt vlak voor de grote vakantie de Perspectiefnota in de Raad. De wat….? De Perspectiefnota. Daarin wordt beschreven wat het College allemaal van plan is te gaan doen. Het verplichte nummer mondt jaarlijks uit in een uurtje verplicht geneuzel waarin steun wordt uitgesproken voor aangekondigde bezuinigingen. O ja. Traditioneel staat er ook een lijstje in met voorgenomen werkzaamheden die helaas niet konden worden uitgevoerd.
Dit jaar was het heel anders. Het College barstte van de ambitie. Het had plotseling het licht gezien. Een wonderlijk fenomeen waarvan niemand begreep waar dat opeens vandaan kwam. Per dorp, niet zoals in voorbije jaren het hele dorp Haaren, werd geïnventariseerd waaraan gewerkt ging worden. Zonder financiële vertaling uiteraard. Zo moest er als eerste een brug in Esch worden gerestaureerd en wel zodanig dat die ook geschikt zou zijn voor toekomstige verkeersstromen. In dit geval wist men wel hoeveel het kostte: een half miljoen. Degenen die dat nou niet echt als speerpunt zagen, kunnen rustig slapen. Het project werd 2 weken later afgeblazen. Er komt nu een vangrail.
Vandaag viel er een folder van Samenwerking95 op de mat. De lezer bekruipt op zijn minst het gevoel niet helemaal serieus te worden genomen. Afgelopen donderdag verkondigde deze grootste partij in de Raad dat ze een groot voorstander van opsplitsing is, alhoewel op termijn. Men denkt dan overigens aan 2050. Nu lees ik tot mijn starre verbazing dat Haaren zelfstandig moet blijven. Twee dagen later! Opvallend is verder de kreet “Onze dorpen blijven leefbaar”. Wie van onze inwoners twijfelt daaraan, welke partij schaart zich niet achter deze kreet, welke onverlaat zou het durven wagen onze dorpen onleefbaar te maken? Toen overigens de gedeputeerde Spierings destijds aan Samenwerking vroeg wat ze daar nou concreet mee bedoelden, viel er een diepe stilte.
De voornemens en de ontembare dadendrang van Samenwerking vormen echter het hoogtepunt. Niks is te gek: renovatie van het Mgr. Bekkersplein en ook nog eens de omgeving, zorgvoorzieningen, opknappen van Den Domp, kinderen laagdrempelig kennis laten maken met cultuur enz. enz. Het kan niet op en de vrees is dan ook gegrond dat Haaren straks centen tekort komt. Nou zal het niet zo’n vaart lopen. Over de zorgvoorziening gaan Boxtel en talloze andere instanties, en culturele vorming voor kinderen is nog geen 4 jaar geleden de nek omgedraaid door Samenwerking omdat het veel te kostbaar zou zijn. Maar er komt geen antwoord op wat elk normaal mens zich afvraagt: waarom hebben jullie dat allemaal niet al lang geleden uitgevoerd? Dat is ook iets waar de Provincie op wijst. VVD en Samenwerking zitten inmiddels sinds mensenheugenis in het College en er is behalve de woningbouw geen flikker uit …… Nee, laten we het netjes houden.
Na de vorige verkiezingen hoefden we niet zo nodig zelf in het College maar Progressief‘96 wilde het wel steunen. Drie bescheiden wensen hadden we: oormerking van WMO-gelden, kunstgras voetbalvelden maar met stip bovenaan: het ernst maken met een nieuwe bestuurlijke constellatie van onze dorpen. De Samenwerking-afvaardiging heeft ons arrogant maar minzaam aangehoord en gevraagd of we het gat van de deur nog wisten te vinden. Misschien denken ze daar een dezer dagen nog eens aan terug.
Jos Barends
Progressief 96

2 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Albert Thomassen , 1 oktober 2017 @ 17:19

    Deze coalitievorming was voor mij hét punt om nooit meer te gaan stemmen voor de gemeente Haaren. Ik maak nu toch een uitzondering! Omdat het om het gaat om de opheffing van de gemeente Haaren.
    Albert Thomassen

  • Peter Dirks , 1 oktober 2017 @ 19:00

    Beste Jos, de optelsom van je betoog is KIEZERSBEDROG en gemis aan Bestuurskracht. Beste inwoner van Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel, u krijgt nu de kans om het beleid van de Haarense bestuurders af te straffen. Kies woensdag 4 oktober voor OPSPLITSEN van de gemeente Haaren! De Belangengroep Toekomst Haaren heeft uitstekend verwoord waarom dit de beste keuze is: zie http://www.toekomstHaaren.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *