Slider1
slider2

Gilde Sint Joris ontvangt Koninklijke erepenning

HELVOIRT – 8 januari 2024. Het Helvoirtse Gilde Sint Joris bestaat 425 jaar.

Het jarige gilde vierde zijn verjaardag al in april 2023 maar dit feestje krijgt in het begin van het nieuwe jaar nog een bijzonder gevolg. In zijn jaarvergadering van 8 januari mocht het gilde namelijk uit handen van burgemeester Van de Mortel de Koninklijke Erepenning in ontvangst nemen.

Het Gilde Sint Joris uit Helvoirt werd in 1598 opgericht. In dat jaar werd in ‘s-Hertogenbosch een “Caerte” gegeven aan de schutterij van ridder Sint Joris uit de Heerlijkheid Helvoirt. Daarin werd het bestaansrecht van het gilde vastgelegd.

De gilden hadden in die tijd een beschermende functie voor de inwoners van dorpen zoals Helvoirt tegen rondtrekkende roverbendes en plunderende Spaanse troepen, die in de Tachtigjarige Oorlog in Brabant actief waren. Veiligheid, broederschap en eerzaamheid stonden hoog in het vaandel. De band met de katholieke kerk is door de eeuwen heen sterk gebleven. Ook in onze tijd is het gilde nog volop actief. Op unieke, kleurrijke wijze houdt zij de eeuwenoude tradities in ere en luistert zij bijzondere evenementen, herdenkingen en jubilea op. Zo is het gilde een graag geziene gast bij de jaarlijkse 4 mei herdenkingen in de gemeente.

Een Koninklijke Erepenning wordt uitsluitend toegekend door de Koning, waarmee hij zijn respect en waardering uitdrukt voor bijzondere diensten van de ontvanger.

foto’s Bart Meesters

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *