Slider1
slider2

Emmaus, Reinier van Arkel en de gemeente Vught zorgen voor meer opvangplekken voor Oekraïners

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 8 juni 2023. De oorlog in Oekraïne leidt tot een grote instroom van Oekraïnse vluchtelingen in ons land.

De gemeenten van de Veiligheidsregio Brabant Noord hebben afspraken gemaakt over de opvang. Ook het college van B&W van Vught neemt zijn verantwoordelijkheid. Aanvullend op de huidige opvangcapaciteit bij Huize Bergen, Landgoed Bleijendijk en Bezinningscentrum Emmaus (waar extra ruimte komt voor Oekraïners), komt er een opvanglocatie op Zorgpark Voorburg voor maximaal 120 Oekraïners.

Door de aanstaande uitbreiding bij Bezinningscentrum Emmaus naar 200 opvangplekken en de nieuwe opvanglocatie op Zorgpark Voorburg met 120 plekken, komt de gemeente Vught met 340 opvangplekken voor Oekraïnse vluchtelingen (inclusief de plekken bij Landgoed Bleijendijk en Huize Bergen) ruim boven hun gemeentelijke taakstelling van 174 uit.

De noodzakelijke renovatiewerkzaamheden van de opvangaccommodatie in Zorgpark Voorburg zijn op korte termijn te realiseren, zodat de locatie juli 2023 opengesteld kan worden voor Oekraïners. Bezinningscentrum Emmaus wil tijdelijk vier logiesgebouwen realiseren op zijn terrein. Die extra opvangplekken zijn in december klaar voor gebruik.

Het college is zich ervan bewust dat de opvang van vluchtelingen niet iets is dat de gemeente alleen kan doen. Het vraagt om inzet en draagvlak van de Vughtse samenleving. Het college is Reinier van Arkel en Emmaus dan ook bijzonder dankbaar voor hun bereidheid te helpen bij de opvangopgave die de gemeente Vught heeft. Hulp, die gepaard gaat met zorg en aandacht. Die dankbaarheid geldt natuurlijk evengoed voor alle vrijwilligers, gastgezinnen en organisaties, zoals Huize Bergen en Landgoed Bleijendijk, die een thuis bieden aan Oekraïnse vluchtelingen en zich inzetten voor hun welzijn. Zij vinden het allen fijn om een bijdrage te kunnen leveren aan de opvang van Oekraïners en het sluit ook volledig aan bij hun overtuiging en gevoelde maatschappelijke verantwoordelijkheid

In de raadsvergadering van donderdag 22 juni neemt de gemeenteraad een besluit over de extra opvangmogelijkheden.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *