Slider1
slider2

Een speciaal Sinterklaas broodje

HELVOIRT – 18 november 2021. Voor onze Helvoirtse Sint om na de intocht weer wat op krachten te komen

Ingrediënten:
50 gram rozijnen
1 sinaasappel (voor sinaasappel rasp)
300 gram meergranenbroodmix.
2 eetlepels olie
ca.75 gram kruidnootjes
1 appel

Bereiding:
Was/week de rozijnen.
Boen de sinaasappel goed schoon en rasp het buitenste laagje van de schil. Probeer zo min mogelijk wit van de schil mee te raspen dat is namenlijk bitter.

Meng de geraspte sinaasappelschil door het meergranenbroodmix. Maak er met water en de olie een brooddeeg van volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en kneed er de rozijnen door.
Dek het deeg af met plastic folie en laat het op een warme plaats 30 minuten rijzen.
Verkruimel ondertussen de kruidnootjes en warm de oven alvast voor op 180°C

Ik gebruik natuurlijk mijn gietijzeren Dutchoven om het broodje buiten te bakken die ik ook voorverwarm op 180° C. (Voor de buiten kokers, Dutchoven 4.5 ft met 15 kooltjes op de deksel en 5 onder de pan)

Schil de appel en rasp hem grof. Druk of rol het deeg op het aanrecht tot een rechthoekige lap van ca. 25 bij 25 cm en verdeel de geraspte appel in een smalle strook over de hele breedte van het deeg.
Strooi hier de kruidnoten kruimels over en rol de deeg-lap vervolgens op! Snijd de rol in 7 stukjes en leg de rolletjes met de snijkant naar boven in de springvorm 25 cm.
Zet de springvorm in de voorverwarmde (Dutch) oven en bak de broodjes in ca. 35 minuten gaar en bruin.

En smullen maar, fijne Sinterklaas
Erik.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *