Slider1
slider2

Drukbezochte viering Allerzielen Nicolaaskerk

De linten met de namen van de overleden personen in de afscheidsboom met aan de voet de kaarsen. De foto is overdag genomen.

HELVOIRT Р3 november 2023. Een druk bezochte viering van Allerzielen in de Nicolaaskerk te Helvoirt, voorbije donderdag, viel heel erg goed in de smaak bij de aanwezigen.

Een bezoekster omschreef het daags na de viering heel typerend. “Wat een indrukwekkende viering. Met het noemen van de namen en het verhaal over die boom. Heel toepasselijk. Ik was er nog niet eerder bij geweest, maar ik vond het geweldig. Gewoon prachtig werk van de werkgroep Allerzielen en de hulp van anderen. De volle kerk was een complete verassing voor mij en mijn medebezoekers.”

Het thema: ‘Door de storm heen’ was heel toepasselijk. De hele donderdag blies een stormachtige wind tal van bomen omver in Nederland, Brabant en Helvoirt. In de viering ging de eerste lezing over drie bomen die allen een tak verloren door een storm. Elke boom zocht zijn weg om het verdriet te verwerken. De eerste boom was niet meer gegroeid en klein gebleven. De tweede boom was zelfs gaan rotten. De derde boom wilde groeien in zijn tweede herstel jaar. Deze boom groeide uit tot een kanjer van een boom. Deze beeldspraak sprak vele kerkgangers aan.

Namen noemen
Het noemen van namen, 54 in getal die stierven tussen 1 oktober 2022 en 1 oktober 2023. Is een moment om kippenvel te krijgen wanneer het je dierbare betreft. Maar ook een moment van saamhorigheid dat je niet alleen staat met het verlies. Gelijktijdig steken vrijwilligers kaarsen aan om deze later op het kerkhof een plaats op het graf te geven of bij de afscheidsplaats mocht de overleden persoon niet op het kerkhof begraven liggen.

Van koor genoten
De enthousiaste dame die haar man kortegeleden verloor wil in dit verhaal niet met naam worden genoemd. Maar de uitstraling van haar ervaring maakte haar blij ondanks het verlies. “Ik heb de werkgroep een bericht gestuurd met een bedankje voor hun inzet. Een familielid is op mijn verzoek mee naar de viering gegaan. Die dacht een man of twintig in de kerk aan te treffen. Heel het middenschip van de Nicolaaskerk zat vol. Het was drukker dan bij de nachtmis met kerst. Een complete verassing. Tot slot nog dit en dan houd ik op: Van het koor heb ik genoten.”

Linten met namen
Een laatste verassing ervaarde de dame op de begraafplaats. In de boom bij de afscheidsplaats op het kerkhof hingen 54 linten met op elk lint de naam van een overleden persoon uit Helvoirt.

Bron: Tekst en foto van onze correspondent

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *