Slider

Dinsdag 4 mei: aangepast programma Dodenherdenking

Foto: Henk Pijnenburg, Archief HelvoirtNet

VUGHT – 29 april 2021. Vanwege de coronacrisis zijn de 4 mei herdenkingen in onze gemeente ook dit jaar zonder publiek. Burgemeester Van de Mortel legt de kransen in stilte en roept – overeenkomstig de landelijke richtlijn – inwoners op om thuis te blijven. De burgemeester nodigt alle inwoners ook van harte uit om op 4 mei, vanaf zonsopkomst tot zonsondergang, de Nederlandse vlag halfstok te hangen.  

Net als vorig jaar, geldt ook in 2021 een afwijkende vlaginstructie voor 4 mei. Normaliter hangt de vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok; dit jaar is dat van zonsopgang tot zonsondergang.

De coronacrisis maakt het onmogelijk om in samenkomst met elkaar te herdenken. Daarom zijn de herdenkingen in Vught zonder publiek en worden inwoners vriendelijk, maar nadrukkelijk verzocht deze niet bij te wonen. Inwoners, die toch een persoonlijk herdenkingsmoment bij een monument wensen, verzoeken we vriendelijk maar met nadruk, op of rond 4 mei, een rustig moment te kiezen en de vereiste veilige afstand in acht te nemen. 

Het vanwege de coronacrisis aangepaste herdenkingsprogramma ziet er als volgt uit:

18.15 uur:        Beiaardier Peter Bremer bespeelt het carillon in de Lambertustoren aan de Helvoirtseweg.                                      

19.00 uur:        Stille kranslegging in de Lambertustoren bij de gedenkplaat met de namen van 90 in
de Tweede Wereldoorlog omgekomen Vughtenaren.

19.20 uur:        Stille kranslegging bij het monument op het perron van het NS-station, vanwaar ruim 14.000 meest Joodse mannen en vrouwen met 1.800 kinderen zijn weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen.

  • 2 minuten stilte
  • Kranslegging

19.30 uur:        Stille kranslegging bij het monument voor het NS-station, ter gedachtenis aan de politieke gevangenen uit België, die in Kamp Vught zijn omgebracht of van daaruit op transport zijn gesteld naar de concentratiekampen in Duitsland

  • 2 minuten stilte
  • ‘The last post’
  • Kranslegging

20.00 uur:        Dodenherdenking en stille kranslegging op de fusilladeplaats bij het monument ter gedachtenis aan de talrijke landgenoten, die uit het concentratiekamp Vught hierheen zijn gebracht en voor het vuurpeloton het leven lieten.
Tevens zal op dit moment een herdenking met kranslegging plaatsvinden bij het monument in Helvoirt (hoek Torenstraat-Kastanjelaan).                

Verdere activiteiten:

                        Om ongeveer 09.00 uur legt burgemeester Van de Mortel in stilte kransen op de volgende plaatsen:

  • Monument Sachsenhausen in het Reeburgpark;
  • Indië-monument in het O.L.Vrouwe park;
  • Algemene begraafplaats bij de graven van de gesneuvelde Britse militairen en Fokko Groen;
  • Begraafplaats RK Kerk in Cromvoirt;
  • Monument voor de gesneuvelde militaire wielrijders in mei 1940 op het terrein Isabellekazerne.

Naast de gemeentelijke herdenkingen, is er ook een eigen herdenking van het Nationaal Monument

Kamp Vught. Ook dit jaar is deze herdenking zonder publiek. Deze herdenking wordt op dinsdag 4 mei uitgezonden door Omroep Brabant: op TV om 18.00 uur, 19.00 uur, en na 21.00 uur elk uur. U kunt het programma ook online kijken via omroepbrabant.nl  en het YouTube-Kanaal van NM Kamp Vught.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *