Slider

De vier uit Helvoirt

HELVOIRT – 21 november 2020. Vier inwoners van Helvoirt zijn verkozen in de gemeenteraad van Vught: Martien Vromans, Ans Beijens, Brecht Gerritse en Bert Timmermans.

Gezien het aantal uitgebrachte stemmen in Helvoirt (2208) en het aantal vereiste stemmen voor een zetel (553) is dat gelijk aan het electorale ‘gewicht’ van Helvoirt in Vught.

Als er van de nu gekozen raadsleden straks enkele doorschuiven naar het college van burgemeester en wethouders kan dat hooguit twee extra zetels voor Helvoirtenaren opleveren. Marcel Kloprogge zit als eerste reserve op de bank voor D66 en Jan van Iersel is eerstvolgende voor het CDA. Bij de andere partijen staan Helvoirtse kandidaten veel lager. De SP had niet één kandidaat uit Helvoirt.

Helvoirt heeft veel op Helvoirtse kandidaten gestemd: van de 2208 hier uitgebrachte stemmen gingen er 1865 naar Helvoirtenaren. Geen enkele Helvoirtse kandidaat kreeg 553 (kiesdeler) of meer stemmen, genoeg voor een persoonlijk verworven zetel. Martien Vromans kreeg 385, Ans Beijens 264, Brecht Gerritse 143 en Bert Timmermans 128 stemmen. Jan van Iersel uit Helvoirt kreeg 186 stemmen maar omdat het CDA in totaal niet verder kwam dan 3 zetels viel hij buiten de raad.

Als we alle op Helvoirtenaren uitgebrachte stemmen per partij bekijken, dan heeft Helvoirt in het CDA met 31% de grootste inbreng gehad. Maar Gemeentebelangen trok in totaal meer Helvoirtse stemmen dan het CDA: 717 tegen 495. Helvoirt droeg in GB 23% bij aan de uitslag. Bij PvdA-GL is dat 14%, D66 7% en VVD slechts 6%.

Martien Vromans switchte voor de verkiezingen van CDA naar Gemeentebelangen. Als hij bij het CDA was gebleven en evenveel stemmen had gekregen dan was Gemeentebelangen niet verder gekomen dan 5 zetels (nu 6) terwijl het CDA nipt 4 zetels had gehaald (nu 3). Vromans stapte over omdat hij wethouder wil worden in Vught. Uit de formatie moet blijken of Vromans op het verkeerde paard heeft gewed, want bij Gemeentebelangen wil ook Guus van Woesik doorgaan als wethouder.

Bron: HelvoirtNet

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *