Slider1
slider2

De naderende Leyetocht is een mooi rondje

Jeroen Pijnenburg tijdens zijn proefrit bij een fiets welke onderweg op de eigenaar wacht

HELVOIRT – 24augustus 2023.  “Mooi rondje”. Met twee simpele woorden omschrijft Jeroen Pijnenburg uit Helvoirt zijn ervaringen na een proefrit over de 100 km route van de 45ste Leyetocht. De fietshappening loopt in gewijzigde vorm op zondag 27 augustus in Helvoirt van stapel.

Als vrijwilliger bij het fietsgebeuren ziet hij geen kans de toertocht op zondag tijdens het evenement te fietsen. Reden voor hem om de route vooraf te verkennen. Het is een bondige samenvatting na afloop van de proefrit over de langste afstand van de Leyetocht terwijl hij zijn bidon leeg drinkt. Ruim drie en een half uur zat hij op het smalle zadel samen met een metgezel. Begin augustus volgde het tweetal de route met hun GPX apparaat.

De ondernemer woont in Helvoirt maar runt een garagebedrijf in Den Bosch. Hij is het voorbeeld waarom dit jaar voor het eerst de mountainbiketocht en de toertochten van de Leyetocht op dezelfde zondag plaats vinden. De Leyetocht heeft te weinig vrijwilligers tot haar beschikking. De vrijwilligers die mee helpen voeren meerdere taken uit gedurende de fietshappening. Dan blijft er geen tijd over ook een fietstocht te maken. In het verleden fietste Jeroen Pijnenburg de 100 km route met bekenden. Dat zit er dit jaar niet in vanwege allerlei zaken waarbij hij de organisatie helpt. Ook niet de kortste route.

De jongeman, geboren in 1982, heeft er van genoten. Hij vertelt “Zo kom je wel op plaatsen waar je normaliter nooit fietst. We fietsen nu door een schilderachtige autoluwe laan op steenworp afstand van de start. Voor mij is dit helemaal nieuw. Gewoon schitterend”. Onderweg springt hij nog even van de fiets om het mos op een verlaten fiets te bewonderen. Het rijwiel had lange tijd in het water gelegen van een kanaal waar de Leyetocht parallel aan loopt. Grappig klonk de fietsbel bij een proefdruk. Een merkteken om het stuur gaf aan dat de fiets er nog maar een paar dagen stond. Wellicht is de fiets uit het water gedregd. Om het stuur zat een label met een datum. “Na een tijdje komt men die fiets ophalen. Men mag die fiets niet zomaar meenemen “, weet hij te vertellen. Het zadel zat er niet meer op. Niet alleen de natuur krijgt onderweg aandacht maar ook andere opmerkelijke zaken.
On line inschrijven
De start- en finishlijn ligt net als voorgaande jaren op de Rolschaatsbaan nabij jeugdhuis d’n Inbreng in Helvoirt. Daar is voorinschrijving mogelijk op zaterdag. Voorts kunnen de deelnemers nog op zondag zich aanmelden. Nog handiger is online inschrijven via de website van de Leyetocht. je krijgt een barcode toegestuurd die je even moet printen en meenemen naar de start.

De starttijden, het inschrijfgeld en de informatie over de tochten zijn te vinden op de website van de Leyetocht: www.leyetocht.nl

Het zijn niet alleen de renners die uitkijken naar de 45ste Leyetocht maar ook de 65 plussers. Bron: De Leyetocht

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *