Slider1
slider2

Corvers Column: Speelbal

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 24 februari 2023. De Vughtse politiek wil dat De Speeldoos in het centrum blijft. Dat wil ook het bestuur van de Speeldoos en de grootste huurder Muziek Dans en Musical Vught (MDM).

De politiek is bereid extra geld uit te trekken om de nieuwe Speeldoos in de Vughtse dorpskern te houden. De partijen zien niets in het plan van B&W een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een Sociaal Cultureel Centrum op de locatie Elzenburg, zo bleek tijdens de commissie op 16 februari.

Eerder liet wethouder Toine van de Ven het bestuur van Theater de Speeldoos al weten af te zien van de locatie Venvulas (nieuwbouw in combinatie met het gemeentekantoor waar ruimten leeg staan). Daarbij was de wethouder erg duidelijk: als het bestuur blijft vasthouden aan Venvulas zal B&W de gemeenteraad voorstellen een alternatieve oplossing voor cultuurbeoefening en cultuureducatie bij Elzenburg te gaan realiseren “en nemen wij afscheid van elkaar”. Het plan Venvulas is twee maanden te laat ingediend en “voldoet totaal niet aan de kaders”, aldus Van de Ven.

De wethouder legde in de commissie uit dat als het op de huidige locatie niet lukt om tot een acceptabel businessmodel te komen, dan lukt het zeker niet op duurdere locaties. Daarmee wilde hij maar zeggen: de locatie Venvulas is financieel onhaalbaar nog afgezien van andere bezwaren. Alleen ondernemerspartij Gemeentebelangen ziet dat anders: “Het zijn ondernemers, die zetten hoog in.” Maar Venvulas valt inmiddels af.

Ook voor Elzenburg voelt de politiek niets. De Speeldoos hoort in het centrum, luidt het unanieme oordeel. Nieuwbouw op de huidige plek is de enige overgebleven optie voor een Sociaal Cultureel Centrum. “Wat is de droom van B&W”, vroeg raadslid en theaterman Albert Verlinde zich af. “De Speeldoos is lang genoeg speelbal geweest.” Het CDA wil daadkracht na 20 jaar discussie over het theater, vond Ans Beijens.

Maar het geld is nog wel een dingetje. Dat was het al eerder. In december 2020 sluiten het bestuur van Theater de Speeldoos en cultuurwethouder Toine van de Ven een samenwerkingsovereenkomst van 3 december 2020: nieuwbouw van een Sociaal Cultureel Centrum op de huidige locatie.

Maar een rapport van onderzoeksbureau Synarchis zorgt een tijdje later voor een koude douche. De kosten blijken aanzienlijk hoger dan gedacht. Een nieuwe Speeldoos kost de Vughtse gemeenschap jaarlijks geen 400.000 euro zoals aanvankelijk gedacht maar zo’n 650.000 euro. Dat rapport is aanleiding voor onderzoek naar alternatieve scenario’s, zoals Venvulas

Nu de politiek alsnog een duidelijke voorkeur uitspreekt voor nieuwbouw op de huidige plek heeft dat forse financiële gevolgen. Van de Ven: “Als de raad dit wil trek dan maar een paar ton extra per jaar uit. Eerder wilde de raad dat niet. Nu zegt u: trek de beurs maar. Dit is alleen steekhoudend als op de huidige locatie wordt gebouwd”, verwijst de wethouder naar de samenwerkingsovereenkomst. De gemeenteraad zal duidelijk moeten maken wat hij wil. “Als u hecht aan het centrum dan betekent dat geen vier ton maar zes tot acht ton extra per jaar”, sprak Van de Ven. “Dat zijn forse uitgaven.”

De (speel)bal ligt op 2 maart bij de raad.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *