D66 organiseert stikstofwandeling in De Kampina
Bekijk zelf de effecten van stikstof op natuur
D66 BRABANT – 24 februari 2023. Ongeveer 78 procent van de lucht bestaat uit stikstof. Je ruikt het niet, je ziet het niet en je wordt er ook niet ziek van.
Stikstof kan dus nooit grote gevolgen hebben op de natuur, zo klinkt het nogal eens. En dat klopt in feite ook als het om pure stikstof gaat. Maar stikstofoxiden en ammoniak, een afgeleide van stikstof, zijn sluipmoordenaars voor onze natuur én onze gezondheid.
De te hoge uitstoot van de afgelopen decennia heeft desastreuze gevolgen. Om aan te tonen dat dat in de natuur geen theorie maar praktijk is, organiseert kandidaat-statenlid Dianne Schellekens uit Vught (nummer 2 van D66) op 4 maart een stikstofwandeling in Boxtel.
Tijdens de wandeling onder leiding van (niet aan D66-verbonden) experts wordt in de natuur aangetoond wat de zichtbare effecten zijn. Dat is elk seizoen te zien, dus ook nu. Een groot probleem is ammoniak, dat voornamelijk uit de landbouw komt. Dat is vooral schadelijk omdat planten en de bodem ammoniak opnemen. Als er te veel in natuurgebieden terecht komt wordt de bodem er voedselrijker door. Dat lijkt goed nieuws, maar het tegendeel is waar: zeldzame planten die het juist goed doen op voedselarme grond, verdwijnen daardoor. De heide vergrast en brandnetels verdringen bijvoorbeeld orchideeën.
Ook dieren die van deze planten leven verdwijnen hierdoor. Daardoor neemt de biodiversiteit (het aantal verschillende soorten planten en dieren) af. D66 strijdt juist al jaren voor méér biodiversiteit. Ook stikstofoxiden, voornamelijk uitgestoten door verkeer en industrie, veroorzaken deze schade. En niet alleen aan de natuur, maar zijn ook zeer slecht voor onze gezondheid.
De aanpak van de stikstofuitstoot is een van de belangrijkste onderwerpen bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart. De te hoge stikstofuitstoot zet momenteel veel op slot.
Er wordt dan ook niet voor niets gesproken van een stikstofcrisis. Broodnodige woningen kunnen niet gebouwd worden en wegen kunnen niet aangepast worden. Vanwege de extra stikstofuitstoot vernietigde de Raad van State bijvoorbeeld onlangs de aanpak van de N65 bij Vught en Helvoirt. Dit alles leidt tot stilstand. Inzetten op dierenwelzijn, biodiversiteit en toewerken naar kringlooplandbouw brengt ons vooruit.
Op zaterdag 4 maart neemt Toine Cooijmans alle geïnteresseerden mee de Kampina op om uitleg te geven over de stikstofproblematiek. Hij is werkzaam bij Natuurmonumenten en niet
verbonden aan D66. Kasper van de Langenberg uit Boxtel is als nummer 3 op de kandidatenlijst van D66 Brabant gastheer bij deze wandeling. Hij opent en sluit de wandeling.
De wandeling start om 10.30 uur op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan De Roond in Boxtel. De wandeling zal anderhalf tot maximaal 2 uur in beslag nemen.
Van klimaatdrammer tot klimaatontkenner, iedereen is van harte welkom! Graag vooraf opgeven via dianne@d66vught.nl