Slider1
slider2

Corvers Column: Krokodillentranen

HELVOIRT – 3 september 2019. “Het is een drama”, laat Wim Vugts in een eerste reactie zaterdagavond weten toen de vlammen nog uit het dak van het hoofdgebouw van Haarendael kwamen.

Maar het zijn louter krokodillentranen die de eigenaar van het verwoeste monumentale complex laat. Niks meer en niks minder.  

Zoals ook de Stichting Maatschappelijk Platform Haarendael (SMPH), een groep verontruste Haarenaren die zich sterk maakt voor het behoud van Haarendael als monumentaal erfgoed, in haar reactie na de brand opmerkt. ‘De criminele activiteiten op het landgoed hebben geleid tot een systematische verloedering.’ Daar valt geen speld tussen te krijgen.

Wim Vugts heeft zich niet bekommerd om het monumentale complex. Die conclusie mag je rustig trekken. Dat geldt zowel voor de periode dat hij huurder was -en zorginstelling Cello eigenaar- als voor de periode vanaf april dit jaar toen hij Haarendael eenmaal in bezit had.

Zoals ook elders wordt beweerd: de verkoop van het oud-seminarie door Cello aan Wim Vugts was zeer dubieus. Om dit landgoed eerder aan hem te verhuren overigens ook. Ook Cello valt dus veel te verwijten. Als eigenaar heeft het, zoals ook SMPH stelt, jarenlang geen enkele poging gedaan om Vugts als huurder op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. Vugts laadde daarmee vervolgens de ernstige verdenking op zich het pand doelbewust te laten verloederen om zodoende de verkoopprijs -die hij later zou gaan betalen- zo laag mogelijk te houden. Cello liet dit gebeuren en kon het met de gemeente Haaren niet eens worden over verkoop van Haarendael, een juridische kwestie die zich jaren voortsleepte. Dat de gemeente Haaren weinig adequaat heeft gehandeld en na talloze rechtszaken uiteindelijk aan het kortste eind trok mag een terechte conclusie zijn. Dat neemt niet weg dat eigenaar Cello gedurende al die jaren weigerde een eurocent te investeren in (het meest noodzakelijke) onderhoud van het monumentale complex. 

Vugts blijft een ondernemer waarmee moeilijk zaken te doen is. Hij is zeker niet onomstreden. Onnavolgbaar ook. Zo suggereert hij dit weekend in de pers dat Haarendael met anti-kraak voor dit soort rampen had kunnen worden behoed. “Bezopen dat er geen anti-kraak in mocht. Dan krijg je dit soort praktijken.” Maar een verzoek voor anti-kraak, dat volgens Vugts door de gemeente is geweigerd, is nooit ingediend. Waarschijnlijk doelt hij op de aanvraag voor bewoning van het pand waarvoor twee dagen na de brand een afspraak was met de gemeente. Maar dat gaat over bewoning van acht personen in het Koetshuis, dus ver buiten het nu verwoeste hoofdgebouw… En vorig jaar moest de gemeente nog tientallen Oost-Europese burgers uit het pand zetten. Vugts had niet alleen geen toestemming voor die huisvesting, het geboden onderdak was onder die omstandigheden ook volkomen onverantwoord.

Intussen lijken alle partijen in te zetten op herbouw van het cultuurhistorisch erfgoed mits er voldoende cultuurhistorische waarde is overgebleven. In dit opzicht kan de ‘harde knip’ tussen hoofdgebouw en kapel die de brandweer zaterdagavond aanbracht en daarmee de kapel en een belangrijk deel van de historische voorwerpen van het oorlogsmuseum redde, van cruciaal belang worden.

Vugts had grootse plannen met het voormalige seminarie, een landgoed van 33 hectares met 25.000 vierkante meter aan monumentale opstallen waarvoor hij 3.250.000 euro neertelde. Na de huisvesting van arbeidsmigranten wil hij een combinatie van zorg en wonen of hotel en wonen realiseren. De brand maakt die plannen niet anders, integendeel! De positie van de ondernemer lijkt er alleen maar sterker op te worden. Als eigenaar zal hij een hartig woordje meepraten en beslissen als het op herbouw en een nieuwe bestemming aankomt.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

2 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • will , 3 september 2019 @ 20:53

  achteraf roepen is wel zo makkelijk iedere keer . maar weet iemand wel hoe het precies zit .

 • jan , 6 september 2019 @ 15:31

  Een goed stukje,maar behalve Vughts en Cello denk ik dat de Gemeente Haaren hier toch ook weer behoorlijk “gebraaid”heeft.
  Waarom de Gemeente Haaren diverse rechtzaken m.b.t. de verkoop van Haerendaal heeft gevoerd is voor mij niet duidelijk,maar dat men die zaken verloren heeft zal niet zonder reden zijn.
  Ik weet wel dat ik hier in de tijd dat ik nu in Helvoirt woon,al diverse zaken heb aangezien waarbij de Gemeente Haaren behoorlijk de mist in is gegaan.
  Het laatste mooie voorbeeld daarvan was de ruzie tussen voormalig burgemeester Zwijnenburg en 1 van de wethouders die uiteindelijk de burgers weer ruim 3 ton gekost heeft.
  En wat hebben die rechtzaken over Haerendaal wel niet gekost??
  Voor dat bedrag hadden in Helvoirt ,in ieder geval voor een deel,fatsoenlijke trottoirs gemaakt kunnen worden in bijvoorbeeld de Torenstraat,Kastanjelaan en Lindelaan.

  Ik zie dagelijks de ouderen met hun rollator sukkelen over de slechte trottoirs.Ook het levensgevaarlijke zebrapad ter hoogte van de oude Dr. Landmanschool word niets aan gedaan.Men vond het na onderzoek geen gevaarlijke situatie.Terwijl ik minstens 1 x per dag zowat van mijn sokken gereden word als ik daar oversteek.Op mijn verzoek een stoplicht of knipperlichten was te duur en niet nodig.

  Kortom,inmiddels is mij wel duidelijk geworden in een korte tijd hoe de Gemeente Haaren te werk gaat over de rug van de burger.SCHANDALIG!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *