[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”27027″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]Haaren zet koers richting opsplitsing. En daar moet de vaart in worden gehouden, vinden alle partijen. Alleen dan kan de streefdatum van 1 januari 2021 worden gehaald.
“Waar de dorpen naar toe gaan is zo klaar als een klontje”, zegt Wil van Pinxteren (LLH). Daarover is inderdaad nog nauwelijks discussie al wilde de VVD in de laatste raadsvergadering Biezenmortel richting Oisterwijk duwen. Maar de VVD ging wat al te gemakkelijk voorbij aan de voorkeur van de inwoners van Biezenmortel – die ligt voor zover bekend bij Udenhout en dus Tilburg.
Dat neemt niet weg dat over die dorpentoedeling snel een besluit moet vallen, al is wel duidelijk waar de dorpen naar toe gaan. Dan kan pas de wettelijke procedure voor herindeling in gang worden gezet. Ook wethouder Eric van den Dungen wees daar terecht op. Daarna kunnen de gesprekken met inwoners over de grensgebieden worden gevoerd.
Die precieze begrenzing tussen de dorpen hoeft geen grote problemen op te leveren.
Een belangrijke vaststelling van de gemeenteraad in de laatste vergadering van 2017 is dat de inwoners daarin een doorslaggevende stem krijgen. Uitgangspunt voor de begrenzing zijn de historische grenzen tussen de dorpen, zo liet een aantal partijen op 21 december weten. Een terechte en logische keus. Waarom zou je tornen aan grenzen die vaak al eeuwen zo liggen?
De zorgen van een aantal inwoners van De Distelberg dat hun buurtschap naar Heusden zou gaan –louter naar aanleiding van een krantenartikel– zijn dan ook voorbarig. Historisch is daar geen basis voor en bovendien willen de bewoners dat niet. Dus zal De Distelberg met Helvoirt naar Vught gaan. Ook voor andere grensgebieden die worden genoemd, zoals de Ruiting, de Noenes en de Margriet is vooralsnog het uitgangspunt dat historische grenzen worden aangehouden, kleine grenscorrecties daargelaten. Tenzij inwoners daar op goede gronden anders over denken.
Het benoemen van een procesregisseur is nu het meest urgent. Die maakt een plan van aanpak dat dient als startschot voor het proces. Er is geen tijd te verliezen: geen tijd voor een profielschets van de regisseur, laat staan voor een benoemingscommissie, zoals het CDA voorstelde. Een amendement van de VVD en LLH dat Haaren zelf deze regisseur aanstelt -en daarover niet in overleg gaat met de buurgemeenten- kreeg unanieme steun. Burgemeester Jeannette Zwijnenburg reisde al naar Friesland om een kandidaat voor die functie te polsen, nog vóór de raad van 21 december. Ook het feit dat met alle buurgemeenten overleg wordt gevoerd wijst erop dat er geen tijd te verliezen is.
In dat plan van aanpak worden allerlei zaken vastgelegd, zoals het betrekken van inwoners, de belangen van het personeel en het borgen van investeringen.
Vooral dat laatste -denk aan de gedateerde dorpshuizen van Haaren en Biezenmortel en de nieuwbouw van de Willibrordusschool in Esch- is cruciaal. Daarvoor zijn in de begroting geen bedragen opgenomen.
Hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga, die de raadsleden onlangs bijpraatte over de ins en outs van opsplitsing, gaf de raad mee daarover met de buurgemeenten in overleg te gaan. Als de gemeenteraad zelf had willen besluiten over die investeringen dan had het dat eerder moeten doen.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]
2 Comments