[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”27027″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]In het coalitieakkoord van Progressief 96 en CDA wordt gepleit voor een verdiepte ligging bij de kruising van de rijksweg bij Helvoirt. Ook het collegeakkoord in Vught noemt zo’n ongelijkvloerse kruising bij de Vijverbosweg en Boslaan de beste oplossing. Een logisch standpunt want het is de meest veilige oplossing die ook de filevorming opheft.
Toch ligt er al ruim twee jaar een akkoord tussen Rijkswaterstaat, ministerie van Infrastructuur, provincie en gemeenten (de stuurgroep) om de weg veiliger te maken en de doorstroming te bevorderen. Dit zogenaamde voorkeursalternatief (VKA) uit 2016 gaat echter niet uit van een verdiepte ligging op beide knooppunten.
Bij Helvoirt komt een fietstunnel en op de kruising Vijverbosweg – Boslaan komen extra opstelstroken maar vervalt de oversteek voor langzaam verkeer.
De N65 wordt wel verdiept bij de Kennedylaan-Helvoirtseweg en Bréautélaan-Martinilaan in Vught.
Tegen deze VKA-variant kwam veel verzet bij inwoners uit Helvoirt en Vught. En was aanleiding voor een politiek relletje, ontstaan op een informatieavond in januari waar toenmalig raadslid Carine Blom een fietstunnel ’van de zotte’ noemde. ‘De jeugd fietst straks overal de weg over, behalve bij de fietstunnel.” In een reactie wees toenmalig wethouder Eric van den Dungen erop dat vijf jaar eerder de Haarense raad had ingestemd met een fietstunnel, ook Progressief 96, de partij van Blom. Maar die was er steeds vanuit gegaan dat een fietstunnel op een breed draagvlak kon rekenen, zoals het college steeds had beweerd. Dat bleek er niet te zijn, in elk geval niet op die avond in januari. Daar was zelfs veel weerstand tegen zo’n tunnel. “Die tunnelbak kun je wel vergeten”, reageerde Van den Dungen, wijzend op het ontbreken van geld voor zo’n oplossing.
Maar alles wijst er nu op dat die tunnelbak er wel degelijk komt. Na nieuwe berekeningen in maart van het ontwerpbureau Royal HaskoningDHV dat het plan uitwerkte, komt er geld vrij voor extra maatregelen. Dat zou een verdiepte ligging in Helvoirt en Vught alsnog mogelijk maken. In deze optie, VKA-Plus geheten, worden beide kruisingen dus ongelijkvloers.
De afgelopen hete zomer is benut voor het uitwerken van die maatregelen.
Een besluit daarover is vertraagd door het aantreden van nieuwe colleges die ook hun zegde wilden doen over de nieuwe variant. Ook zette de stuurgroep een tussenstap omdat die de eerste uitkomsten wilde zien van aanvullende onderzoeken. Naar verluidt gaat die verdiepte ligging op beide knooppunten door, bevestigen direct betrokkenen.
En dat wordt tijd! Intussen werkt Haaren nauw samen met Vught . Niet meer dan logisch, natuurlijk. Helvoirt komt over twee jaar bij Vught, dan valt het hele N65-traject Vught-Helvoirt onder de gemeente Vught.
Samen optrekken met Vught. Ook dat is wel eens anders geweest.[/vc_column_text][vc_widget_sidebar sidebar_id=”sidebar-4″][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *