[vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_single_image image=”40992″ img_size=”full” alignment=”center” onclick=”link_image”][vc_column_text]Katie Jayne, jongerenwerker bij ContourdeTwern – R-Newt.
Katie werkt al 6 jaar als jongerenwerker bij R-newt. Voorheen in Berkel-Enschot en Udenhout. Sinds 1 juli doet ze dat ook in Haaren.
Katie: “Ik heb op verschillende plekken gewoond in Brabant, maar ben nu gesetteld in Goirle. Daar heb ik een huis gekocht”. Misschien is dat wel een reden dat Katie Jayne snel aansluiting vindt. Als je vaak verhuisd leer je je snel aanpassen. Zelf ziet zij ook een andere reden. “Zonder in details te treden, kan ik wel zeggen dat ik mij makkelijk kan verplaatsen in jongeren en andersom. Ik heb vroeger ook vaak mijn hoofd moeten stoten en had geen makkelijke jeugd”. Om dan meteen te vervolgen: “Het is niet waar dat een jongerenwerker zich alleen bezig houdt met jongeren die overlast veroorzaken. Je hoeft geen ‘troublemaker’ te zijn om met mij in contact te komen”.
Hoe kom jij dan in contact met jongeren?
Ik kom op plekken waar zij komen. Tuurlijk ga ik naar de hangplekken, maar ik kom ook op scholen, bij verenigingen of bij evenementen zoals een kermis, een festival of wat dan ook. Vaak naar aanleiding van een melding, maar niet altijd. Het is belangrijk om jongeren te ontmoeten op hun eigen terrein. Dat is laagdrempelig en praat veel makkelijker. Een kantoorsetting werkt niet altijd.
Maar dan start je een gesprek…
Ja, dat kan over van alles gaan. Een kennismaking kan bijvoorbeeld gaan over een leuk festival waar jongeren zijn geweest. Als een eerste contact is gelegd en er ontstaat een band volgt daarna het gesprek veel makkelijker. En soms komt daar dan uit dat je de jongere ergens bij kan helpen, maar soms ook niet. Met of zonder hulpvraag, jongeren kunnen altijd bij het jongerenwerk terecht. We staan ook open voor leuke ideeën van jongeren om iets te organiseren bijvoorbeeld. We vinden het belangrijk dat er gekeken word naar wat een jongere kan, in plaats van wat niet kan.
Zo’n hulpvraag hoeft ook niet iets ernstigs te zijn. Een jongere kan problemen hebben met het maken van een CV of graag een voetbaltoernooi organiseren, maar niet weten hoe je dat aanpakt. Of soms weet een jongere wel waar hij/zij terecht kan, maar is het te spannend om dat zelf te doen of zijn de verhoudingen niet goed. Ik zie mijzelf dan als bruggenbouwer. Ik ben de link tussen de jongere, scholen, ouders, GGD, you name it.
Je werkt hier nog niet lang. Hoe pak je het hier aan?
Op eenzelfde manier als ergens anders. Al is er natuurlijk wel een opstartperiode waarin je de dorpen goed moet leren kennen. Ik ben begonnen met simpelweg wat wandelingen te maken door de dorpen. Om de locaties te leren kennen. Hangplekken herken ik zo, ook op een moment dat de jongeren daar niet zijn. Je kunt mij tegen komen met mijn collega’s uit de omliggende dorpen, we gaan soms ook met onze camper. Sowieso vinden we het belangrijk om aanwezig te zijn in de dorpen. Dat kan overdag zijn, maar ook ’s avonds. Een jongerenwerker heeft geen 9 tot 5 werktijden
Ook ga ik naar evenementen in de dorpen. Zo was ik een paar weken geleden bij Biezenmortel Bruist en ben ik van plan om in november bij Rebellion te zijn. Jullie zien dat vast wel voorbij komen op mijn instagram!
Welke social media heb je?
Ik heb een Instagram account: katie.rnewt en op Facebook kun je mij vinden onder Katie Jayne Rnewt. Via die accounts kun je mij een berichtje sturen. Mailen kan naar: Katie@r-newt.nl en bellen of whatsappen naar 06 22 76 08 39 kan ook.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row rt_row_background_width=”fullwidth” rt_row_content_width=”default” rt_row_style=”default-style” rt_row_height=”” rt_column_gaps=”” rt_row_shadows=”” rt_row_borders=”” rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”cover” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll” rt_bg_layer=”” rt_bg_video_format=”self-hosted”][vc_column rt_bg_effect=”classic” rt_bg_image_repeat=”repeat” rt_bg_size=”auto auto” rt_bg_position=”right top” rt_bg_attachment=”scroll”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *