Slider1
slider2

Column Corvers: PVV in Helvoirt het meest populair

HELVOIRT – 27 november 2023. De Tweede Kamerverkiezingen van 22 november geven in Vught, Helvoirt en Cromvoirt een verschillend beeld te zien.

De grote winnaar in Nederland, de PVV, haalde ook in Helvoirt de meeste stemmen. Bijna een kwart van de Helvoirtse inwoners (23,1 procent) stemde op de partij van Geert Wilders, bijna evenveel als landelijk: 24,6 procent.

In Cromvoirt is de PVV-aanhang iets kleiner: daar stemde bijna een vijfde van de kiezers op de PVV: 19,4 procent. In het dorp Vught gaf 17,3 procent de stem aan de PVV. Een reden kan zijn dat de onvrede met het gevoerde beleid van de kabinetten Rutte in Helvoirt groter is dan in de andere dorpen.

Opvallend is verder dat in Cromvoirt de VVD met 27,3 procent nog altijd goed scoort en verreweg de grootste blijft. Wellicht het Albert Verlinde-effect? In dat geval heeft het vertrek van de theaterproducent in september uit de Vughtse gemeenteraad zijn populariteit niet aangetast…

Natuurlijk blijft in ‘Het Wassenaar van Brabant’, het dorp Vught, de VVD verreweg de grootste met bijna een kwart van de stemmen: 23,5 (landelijk 15 procent). Opvallend is dat de verschillen in Vught groot zijn, al is dat ook weer niet verrassend. In ‘rijkeluisbuurt’ Vught-Noord stemt nog altijd ruim 40 procent VVD. Vergelijk dat met het ‘echte Wassenaar’, daar scoort de VVD ‘maar’ 32,8 procent! De PVV krijgt in Noord nauwelijks een poot aan de grond met 8,5 procent, geheel in contrast met de landelijke uitslag van 22 november. In Vught-Zuid is het beeld totaal anders. De PVV is in Zuid de grootste met 22,6 procent. Uitschieter is stembureau Elzenburg met bijna 30 procent PPV-stemmers. De VVD is in Zuid de tweede partij met 18,6. PvdA/GL staat op drie met 16,4 procent.

Hoe valt Nieuw Sociaal Contract (NSC) in Vught? In Vught-Noord behaalt de partij van Pieter Omtzigt ruim 8 procent, duidelijk minder dan PvdA/GL: 13,8. In Vught-Zuid doet NSC het beter: 12,4 procent. En in Helvoirt 11,5, in Cromvoirt 10,9 procent.

De terugval van BBB is niet alleen landelijk maar ook in Vught duidelijk: in de drie dorpen samen behaalde de partij van Caroline van der Plas nu 2,9 procent. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 15 maart was dat ruim vier keer zoveel: 12,3 procent. Maar liefst een kwart (25 procent) stemde in Helvoirt en Cromvoirt in maart nog op BBB. In beide dorpen heeft die partij flink ingeleverd: 7,9 en 7,7 procent. De vergelijking gaat overigens niet geheel op omdat nu NSC meedeed waar ook BBB stemmen aan heeft verloren.

Conclusie kan zijn dat Geert Wilders het meest populair is in Helvoirt. Dat Cromvoirt nog volop achter de VVD staat. En in tegenstelling tot de landelijke trend blijft Vught-Noord de VVD omarmen en aan de andere kant van de N65, in Zuid, wint de PVV juist fors terrein. Geen verrassende maar wel heldere conclusie: de verschillen in politieke voorkeur tussen inwoners van de drie dorpen zijn groot. Die verschillen worden ook groter, zo lijkt het.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *