Slider1
slider2

Column Corvers: Herkenbaar

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 20 november 2020. D66 kan vijfenhalfjaar roepen dat zij de grootste partij is in Vught.

Het dorp Vught wel te verstaan. Met 2303 tegen 2077 stemmen weten de D66’ers de politieke verhoudingen daar volledig te keren. Al is de politieke betekenis daarvan nog koffiedik kijken. Want door de forse stemmenwinst in Helvoirt behoudt Gemeentebelangen alsnog de leidende positie in Vught. En zo is de invloed van Helvoirt op de politieke toekomst van Vught de komende jaren onverwacht groot.

In Helvoirt is het succes van Gemeentebelangen vooral toe te schrijven aan herkenbaarheid. Vooral bij deze verkiezingen is die herkenbaarheid van belang omdat de lokale partijen Progressief 96 en Samenwerking 95 na 25 jaar van het stembiljet zijn verdwenen. Bij gemis van een ‘bekende partij’ gaan veel kiezers op zoek naar bekenden op de kandidatenlijsten. Bij die zoektocht is niet zozeer de partij maar de persoon leidend. Niets werkt dan -zeker in een dorp- zo doeltreffend als een brochure in de bus met foto’s van bekende dorpsgenoten. Gemeentebelangen heeft daar duidelijk op ingezet: veel Helvoirtenaren op de lijst waarvan overigens de politieke ambities veelal ongewis zijn. Dat heeft doeltreffend uitgepakt. Zo behaalde Martien Vromans 349 stemmen (van de in totaal 385) in Helvoirt. Dat de CDA-wethouder overstapte en nu op de lijst van Gemeentebelangen staat is voor de kiezer, die vooral kijkt naar bekende personen, nauwelijks van belang.

Het is dan ook niet zo verrassend dat de winst die Progressief 96 in Helvoirt in 2018 nog behaalde niet terugkomt in de uitslag. Velen die voorheen aan die partij hun stem gaven deden dat nu niet aan de Vughtse geestverwant PvdA/Groen Links waarin de Helvoirtse partij is opgegaan. In 2018 gaf maar liefst 45% in Helvoirt de voorkeur aan Progressief 96, nu behaalde PvdA/Groen Links in dit dorp slechts 15,7%. Concurrentie van de SP, die in Helvoirt niet verder kwam dan 36 stemmen, was er niet. Conclusie moet zijn dat veel van deze kiezers zich onvoldoende herkennen in PvdA/Groen Links en al snel een link leggen met deze landelijke partijen. Bovendien zijn veel kandidaten op die lijst in Helvoirt niet bekend. En natuurlijk is er de aantrekkingskracht van D66 en vooral Gemeentebelangen.

In aanloop naar de verkiezingen werd gevreesd voor een lage opkomst. Maar met 51% viel die alleszins mee in coronatijd. In Vught ligt de opkomst met 50% nog 9% lager dan in 2018. Helvoirt scoort met 56 procent zelfs beter dan in 2018 (54,1). Cromvoirt heeft met 45% de laagste opkomst. Zeker voor herindelingsverkiezingen, die toch al niet populair zijn, is die opkomst zeker niet slecht.

Op verzoek van de grootste partij Gemeentebelangen start informateur Bert Pauli de onderhandelingen voor een nieuw gemeentebestuur. Een coalitie met een breed draagvlak binnen de raad is het uitgangspunt, zo staat in het persbericht. De huidige coalitie van Gemeentebelangen, VVD en PvdA/GL kan door met veertien zetels. Maar er zijn meer mogelijkheden zoals met D66, nu de tweede partij in de gemeente Vught. Ook al liggen daar programma-inhoudelijk en op het persoonlijke vlak hobbels.
Pauli zal meer dan alleen zijn ruime bestuurlijke ervaring nodig hebben!

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.