Slider1
slider2

Burgerinitiatief KANT: Leve(n) de bodem!

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 26 maart 2024. In 6 artikelen besteedt burgerinitiatief KANT aandacht aan de bodem in uw tuin en rondom uw huis. Dit is de 1e van de reeks, waarin we de “levende bodem” als jaarthema introduceren voor 2024.

Vorig jaar hadden we onze focus op “In iedere tuin een boom”. Dit jaar organiseren we acties en activiteiten om het belang van de bodem onder uw aandacht te krijgen.

Wat is een bodem?
De bodem herkent u in de tuin als de plaats waar uw struiken, planten of bloemen staan. Het is ook de plek waar uw oprit ligt, het terras, het grasveld en misschien wel uw tegeltuin. De bodem is van nature niet bedoeld om alleen over te lopen of om er een schuurtje op te plaatsen.
Uw bodem leeft of hoort te leven. In een natuurlijke bodem leven in een theelepeltje grond meer levende organismen dan er mensen op aarde leven.
Dat is niet eng. Dat hoort zo en het past in een gezonde manier van leven en wonen. Dit jaar ondersteunen we u bij het maken van een levende bodem.

Wat doet u met blaadjes?
Hopelijk heeft u deze winter de blaadjes laten liggen. Voor een deel zullen ze al verdwenen zijn door weersinvloeden en door de dieren die in de bodem leven. Bodemdieren zetten de blaadjes om in organische stof. Daar groeien planten en bomen beter door. De organische stof houdt ook water vast. Blaadjes horen niet een container.
Zijn er al veel blaadjes verdwenen? Dan heeft u waarschijnlijk een levende bodem. Liggen uw blaadjes er nog? Veeg ze dan niet weg. De neiging tot verwijderen kan ontstaan als een vorm van voorjaarschoonmaak. De zon is er weer en u wilt de tuin “netjes” hebben. Dat is jammer, omdat u zo de bodem verschraalt.
Over enkele weken of maanden komt er weer een periode van droogte en snakt uw bodem naar water. Een levende bodem houdt water vast en geeft vocht af aan de planten en aan de lucht, waardoor verkoeling ontstaat.

Doet u mee?
De kerngroep van KANT nodigt u van harte uit met ons mee te doen. Wilt u meehelpen aan een activiteit of weet u een goede activiteit waar u aandacht aan wilt besteden? Laten we het dan samen doen! U kunt contact met KANT opnemen via welkom@welkombijkant.nl of telefonisch via 06-4032 6440.

Of spreken we elkaar vooraf en na de film “Onder het maaiveld”? Die wordt op dinsdagavond 16 april vertoond in de Speeldoos op initiatief van IVN-Natuur&Milieu Vught, waar u ook de entreekaartjes kunt kopen.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *