Slider1
slider2

Burgemeester van de Mortel verlengt aanwijzing veiligheidsrisicobied omgeving pi Vught

Foto’s: Archief Helvoirt.net/Bart Meesters

VUGHT – 23 juni 2021. Burgemeester Van de Mortel heeft de aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied van het gebied rondom de Penitentiaire Inrichting (PI) met zes maanden verlengd tot 23 december dit jaar. De oorspronkelijke aanwijzing dateert van 23 juni 2020 en was voor de duur van één jaar. Op grond van de aanwijzing kan de officier van justitie een last afgeven om in het gebied tot preventief fouilleren over te gaan. De verlenging is gebaseerd op een advies van de lokale driehoek om de veiligheid van inwoners, medewerkers en bezoekers te waarborgen. 

Op 14 januari en 17 juni heeft de lokale driehoek het effect van de aanwijzing tot veiligheidsrisicogebied geëvalueerd. Onder andere gezien de vele vervoersbewegingen naar en van de PI, nu en in de komende tijd, acht burgemeester Van de Mortel het noodzakelijk om tot verlenging van de maatregel over te gaan. Hij volgt daarmee het advies van de politie, het Openbaar Ministerie en de PI Vught. Gezien de mogelijke impact op de privacy en leefomgeving van burgers, ging aan het besluit tot verlenging een zorgvuldige afweging vooraf, waarbij de burgemeester de veiligheid voorop stelde.  

Sinds 1993 beschikt de PI Vught over de Extra Beveiligde Inrichting (EBI). ’Extra beveiligd’ is het hoogste beveiligingsniveau dat het Nederlandse gevangeniswezen kent. Het regime binnen de EBI geldt als het strengste in het land. In deze inrichting worden gedetineerden geplaatst waarbij onder andere sprake is van een hoog vluchtrisico. Bij een eventuele ontsnappingspoging, bestaat ernstige vrees voor een verstoring van de openbare orde, door de aanwezigheid van wapens.

Het aanwijzen en verlengen van het veiligheidsrisicogebied is een preventieve maatregel. De burgemeester maakt hiervoor gebruik van zijn bevoegdheid op grond van artikel 151b van de Gemeentewet en artikel 2:76 van de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Vught.

In een veiligheidsrisicogebied kan de officier van justitie de politie opdracht geven tot preventief fouilleren. In de last is aangegeven op welke tijden en op basis van welke feiten dat dan mag. De politie kan dan personen fouilleren zonder dat een concrete verdenking tegen hen bestaat. Ook voertuigen en bagage kunnen onderzocht worden. Daarmee is het preventief fouilleren een controlemiddel om (gewelds)misdrijven in een gebied te voorkomen.

Steeds wordt zeer zorgvuldig de afweging gemaakt of een last wordt afgegeven en of de politie overgaat tot gebruik van de last. Zo wil de lokale driehoek zeer zorgvuldig omgaan met de inperking van rechten in dat gebied.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *