“De rozenkrans is een sieraad geworden”

Mocht u nog iets hebben staan voor hergebruik? Dan zijn ze daar bij Helvoirts Weekend heel blij mee. Elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur kunt u uw spulletjes aanleveren in het “Brokhok” aan de Schoorstraat 30.
31613963121-1429463845 (1)Helvoirts Weekend is ontstaan uit de vlooienmarkt en nog steeds zijn vrijwilligers volop bezig om er voor te zorgen dat er op Hemelvaartsdag (5 mei) weer een fantastische vlooienmarkt is. Ze verzamelen, controleren en sorteren alle “vlooien” en zo is er jaarlijks een prachtig gesorteerde, goed verzorgde vlooienmarkt als start van het jaarlijkse Helvoirts Weekend.
Jack de Graaf (73) is al ruim 30 jaar actief bij de Vlooienploeg. “Onze opper vlooi”, roept een medewerker aan de tafel waar ze koffie drinken. Het zijn geen van allen jeugdige medewerkers. Fien Jansen is al 76 jaar en Geert Swaans loopt tegen de vijftig. Nee dan Toos van de Ven die is met haar 65 jaar nog “een jong Blom” , zegt zeg. Er wordt stevig gelachen in het vlooienhok en de sfeer zit er goed in. Ze zijn met 12 medewerkers en volgens een planning bemannen ze elke zaterdag het innamepunt. Nu er veel mensen aan het verhuizen zijn komen er best veel spullen binnen. Er komt een “schenker” binnen en die zegt een doosje bij zich te hebben: “dat kan bij het oud papier” , wordt er gezegd en ze bulderen van het lachen.
Piet Interfurt is al 81 jaar en komt alleen nog tijdens de markt op Hemelvaartsdag en regelt daar het “per opbod” verkopen. “Hij is al zo oud, als je er een tafel mee moet dragen verongelukte ermee” zegt Jack.
Jaja de gemiddelde leeftijd van deze groep medewerkers ligt hoog en ze zijn dus op zoek naar verjonging.
Over 2 jaar stopt Jack ermee. Hij is dan 75 jaar en vindt het dan hoog tijd om het over te dragen aan jongere medewerkers. Hij kijkt uit naar de barbecue die ze samen organiseren, na het Helvoirts Weekend, met alle “hok-vlooienmedewerkers”: kei-gezellig. Nieuwe hok medewerkers kunnen zich melden bij Jack (0411-642108)
Brokhok 3
Op de foto: v.l.n.r. Fien Jansen, Geert Swaans, Toos van de Ven en Jack de Graaf. Foto: Bart Meesters
De spulletjes die binnekomen worden gecontroleerd en getest. “Troep hebben we niet nodig op onze markt”, merkt Fien op. Daarna gaat alles in een rolcontainer, komt er een sticker op en staat het klaar voor transport.
Als je ze vraagt, waarom ze dit vrijwilligerswerk doen krijg je al snel de reactie van Jack: “Ja, dat vragen wij ons ook af”. En meteen klinkt het in koor: “’t is gezellig”. Ze hebben er, ondanks hun vrij hoge leeftijd, erg veel schik in en straks op 5 mei staan ze met heel hun handel op de vlooienmarkt. “t Pingelen op de markt is dan ’t leukst”, zegt Geert glunderend.
Brokhok 4
Foto: Bart Meesters
Al kletsend worden ondertussen ook nog spulletjes uitgezocht. Toos en Fien zitten tussen het speelgoed “te vlooien” en zijn met de puzzels bezig. Op de vraag of in alle dozen puzzels ook het juiste aantal puzzelstukjes zitten roept Geert: “Kijk en dat is nou juist het spannendste van het kopen op de vlooienmarkt, het blijft een verrassing tot het laatste puzzelstukje of ze er allemaal wel in zitten………..”.
Spullen die te groot zijn om naar de vlooienopslag te brengen, worden na afspraak opgehaald. U kunt hiervoor contact opnemen met Mark Verhoeven: 06-52492342.
De vlooienmarkt wordt dit jaar op 5 mei gehouden en levert al gauw 20.000 euro op aan verkoop en entree. De opbrengst voor het hele Helvoirts Weekend is voor Jeugdwerk Helvoirt.
Na afloop van de vlooienmarkt sorteren ze alle overgebleven spulletjes, hout, papier, ijzer, glas, restafval. Goed voor het milieu.
ZATERDAG ZIJN ZE WEER OPEN VAN 10.00 TOT 12.00 UUR

Bron: HelvoirtNet, Foto’s: Bart Meesters

Brokhok 2
Het “Brokhok” Vlooien opslagplaats. Foto: Bart Meesters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *