Slider1
slider2

Column Corvers: Vijftien jaar strijd

HELVOIRT – 26 augustus 2020. Niet iedereen is overtuigd van de noodzaak van reconstructie van rijksweg N65, tenminste niet op de manier zoals die nu op de tekeningen staat. Ieder heeft recht op bezwaar en beroep. In totaal zijn er in Vught en Haaren 165 zienswijzen ingediend.

Sommige bezwaarmakers zetten zwaar geschut in. Zo roept het Comité N65 op tot actie tegen ‘het rampzalige N65-reconstructieplan’. ‘Een negatief maatschappelijk rendement van vele tientallen miljoenen euro’s’. Het plan is volgens het comité ‘de grootste kapitale blunder ooit’.

Toch maar even: waarom is het van belang dat de situatie van rijksweg N65 wordt aangepakt?  

In de eerste plaats voor de veiligheid van de bewoners in Vught en Helvoirt. Denk vooral aan de honderden kinderen en jongeren die dagelijks de weg moeten oversteken. Het Brabants Dagblad besteedde onlangs nog aandacht aan de slachtoffers die verongelukten op deze weg: Daan 24 jaar, Joey 16 jaar, Steven 6 jaar, Frans 16 jaar. Nabestaanden zijn blij dat de rijksweg eindelijk op de schop gaat.

Behalve de verkeersveiligheid is reconstructie van de N65 ook noodzakelijk om af te komen van de luchtverontreiniging en overlast van remmende en optrekkende auto’s op de vier grote kruispunten in Vught en Helvoirt. Hier heeft natuurlijk ook de doorstroming van het verkeer mee te maken die straks sterk verbetert.

Tot slot wordt Vught, nu in twee delen gesplitst, meer met elkaar verbonden al is dit maar ten dele waar. De weg blijft immers de twee dorpsdelen scheiden maar na uitvoering van de plannen worden deze meer met elkaar verbonden.

In 2011 kwam het rijk na lang aandringen van Vught uiteindelijk toch over de brug met 100 miljoen. Niet zozeer omdat zij overtuigd is van de noodzaak van verbetering van de N65 (die doorgaande weg is voor het rijk helemaal niet zo belangrijk!) maar vooral doordat Vught eindelijk erkenning wist te krijgen voor haar specifieke ligging en problemen met spoor en rijkswegen.  

Het grootste winstpunt van de plannen is ongetwijfeld dat fietsers en voetgangers straks bij vier ongelijkvloerse kruisingen zonder verkeerslichten veilig de weg over kunnen steken. En natuurlijk hadden de plannen nog beter gekund, denk vooral een de door velen gewenste tunnel. Maar vooral de beperkte financiële middelen maken keuzes noodzakelijk.

Er resteren voor de drie dorpen fikse problemen bij de vastgestelde plannen. Zo moet worden voorkomen dat straks veel meer zwaar verkeer door Helvoirt en Cromvoirt rijdt. Ook moet er een oplossing komen voor de verwachte forse toename van verkeer door Vught, vooral door de Helvoirtseweg. Die toename van het lokale verkeer door de drie dorpen is verreweg het grootste probleem en moet adequaat worden aangepakt. En er zijn nog tal van andere knelpunten.

Maar dat is geen reden het plan dan maar af te schieten en de toegezegde  miljoenen van rijk en provincie te laten verdampen. Na 15 jaar strijd voor een betere N65 moet nu worden doorgepakt.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

1 Comment

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Antoon van de Ven , 26 augustus 2020 @ 15:10

    Klein foutje. In 1978 lagen er al plannen.
    Begin jaren negentig uitgewerkte plannen.
    Laat het nu dan doorgaan: de veiligheid staat voorop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *