Slider1
slider2

Aktiviteiten LNMH en IVN

Wolven in Nederland

Lezing IVN Oisterwijk: Wolven in Nederland, terug van weggeweest

De wolf is al anderhalf jaar vrijwel continu in Nederland aanwezig en hoewel het er nu nog maar enkele zijn, neemt hun aantal wel toe. Deze maand werd bekend gemaakt dat de wolf na 200 jaar weer een vast territorium heeft in Nederland. Twee exemplaren lopen al meer dan 6 maanden op de Veluwe rond.
In België gebeurde dit al in 2018, daar vestigde zich een wolvin die via Nederland naar Leopoldsburg was getrokken, korte tijd erna gevolgd door een mannelijke wolf die eveneens via Nederland naar Leopoldsburg liep. Wolvenexperts zijn ervan overtuigd dat het hier niet bij zal blijven.

Leo Linnartz, wolvenexpert en medeschrijver van het boek “De wolf terug”, laat u zien waar deze wolven vandaan komen en waarom ze naar Nederland en België zijn getrokken om zich hier te vestigen.
Mythes en sprookjes worden ontmaskerd en naast de ecologie van de wolf, komt ook herkenning van wolven en hun sporen aan bod.
Tot slot gaat de spreker in op de vraag: wat betekent de komst van de wolf voor ons als toekomstige buur? Zijn wolven gevaarlijk, moet ik mijn dieren beschermen en hoe doe ik dat?
De lezing, georganiseerd door IVN Oisterwijk en LNMH Haaren wordt gehouden op donderdag 24 januari om 20 uur in de Voorhof, Kerkstraat 64 in Oisterwijk. Toegang gratis.

Informatieavonden voor nieuwe vrijwilligers Bewaarde Land

Heb jij ervaring met het begeleiden van kinderen, wil je jouw liefde voor de natuur met ze delen én heb je tijd door de week? Dan is wachter worden in Het Bewaarde Land misschien iets voor jou. IVN organiseert op 7, 13 en 19 februari van 19.30 uur tot 21.30 uur informatieavonden voor geïnteresseerden in respectievelijk Boxtel, Nieuwkuijk en Den Bosch. Het Bewaarde Land, een natuurbelevingsprogramma voor schoolkinderen uit groep 4,5 en 6, laat al meer dan 10 jaar kinderen met hun klasgenoten de natuur in al haar facetten ontdekken en ervaren. Kijk op www.hetbewaardeland.nl voor meer informatie en aanmelden.

Data en locaties informatieavonden
Tijdens een informatieavond staat het natuurbelevingsprogramma en de mogelijkheid om hiervoor vrijwilliger te worden centraal:
• donderdag 7 februari 2017, BS De Wilgenbroek, Doctor de Brouwerlaan 74, 5283 EE Boxtel
• woensdag 13 februari Basisschool Het Kompas, Nieuwkuijksestraat 98, 5253 AJ Nieuwkuijk.
• dinsdag 19 februari, NME-lokaal achter Basisschool de Vlindertuin, Jac. van Looystraat 5)
’s-Hertogenbosch.

Wat zijn wachters?
In Het Bewaarde Land zijn wachters vrijwilligers die kinderen in kleine groepjes begeleiden. Op speelse wijze maken zij hun groepje vertrouwd met de natuur. In bomen klimmen, hutten bouwen, kruiden en bessen eten, allerlei planten en dieren leren kennen, “sluipspelletjes” doen en zingen. We richten ons daarbij op kinderen van groep 4, 5 en 6 van het basisonderwijs. Gedurende drie weken brengen zij elke week één volle dag door midden in de natuur.

Het Bewaarde Land wordt in Brabant op dit moment op drie locaties aangeboden: natuurgebied Kampina (Boxtel), Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen (Udenhout) en in Rosmalen op de Nulandse Heide.

Opleiding tot wachter
Een opleiding tot wachter begint met een training op één van de Bewaarde Land-locaties. Daarna loop je drie dagen mee met een ervaren wachter. Na de opleiding bepaal je zelf hoe vaak je een groepje kinderen wilt begeleiden. Er staan twee trainingen gepland dit voorjaar, een korte intensieve op vrijdag 29 maart en de normale driedaagse training op de woensdagen 15, 22 en 29 mei.

Over IVN
Het Bewaarde Land is een schoolprogramma van IVN Natuureducatie, een landelijke non-profit organisatie die zich inzet voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. IVN ziet de natuur als het beste leslokaal voor kinderen. Een plek waar ze alle ruimte krijgen om spelenderwijs de wereld te ontdekken, er te leren en te groeien. IVN laat jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. www.ivn.nl

(Bijna) Gratis bomen

De Populierenwerkgroep Het Groene Woud biedt particulieren al 15 jaar elke winter – bijna gratis – bomen aan voor aanplant van populieren langs wegen (waarmee ze hun zogeheten voorpootrecht kunnen benutten). Zo werden in de loop van de jaren over een lengte van ruim 200 km populieren geplant. Ook dit jaar kunnen particulieren zich hiervoor weer melden. Voor grondeigenaren die een geheel perceel met populieren willen beplanten – als vorm van agroforestry – worden de bomen dit jaar geheel gratis aangeboden.
Melden tot 15 februari
Inwoners uit de gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Best, Oirschot, Haaren en Boxtel kunnen zich tot 15 februari 2019 kunnen melden bij Rien van de Laar uit Liempde, rienvdlaar@hotmail.com, 0411- 631332 of 06-53956603. Degenen die bomen willen bestellen, liefst per mail, wordt gevraagd het aantal bomen, het adres waar de bomen geplant zullen gaan worden (incl. postcode) en hun telefoonnummer door te geven. De planning is dat de planters rond 1 maart hun bomen dan kunnen komen ophalen.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *