Slider1
slider2

zondagse kennismaking met:

André Aarntzen, vestigingsdirecteur van PI Vught

HELVOIRT – 28 februari 2021. Een bekende persoon uit Helvoirt? Nee, ik denk niet dat u mij direct kent, maar u kent zeker mijn werkomgeving.

Dat is namelijk de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught. Ik heb vanwege mijn werk als gevangenisdirecteur het hele land door gezworven en ben geen Brabander maar ik voel me zeker verwant met de Brabantse cultuur.

Helvoirt is in mijn beleving zo’n echt mooi Brabants dorpje waar de mensen elkaar over het algemeen goed kennen en waar het super gezellig kan zijn. Een paar keer heb ik voor mijn werk mogen vertoeven in het RK Bezinningscentrum Emmaus.  Ik durf wel te zeggen: een bijzondere ervaring en niet in de laatste plaats omdat ik waarschijnlijk net als veel Brabanders, katholiek ben opgevoed. Ik ben als Gelderlander opgegroeid ‘tussen de rivieren’. Daarom spreek ik met de ‘zachte G’ en versta ik het Brabantse dialect alsof het mijn eigen dialect is.

Werken in de PI Vught, samen met veel Brabanders is voor mij vooraleerst een genot. De gemoedelijke sfeer, het er samen voor elkaar zijn en de gezelligheid kenmerkt voor mij de Brabander. Met deze mensen die de juiste mentaliteit hebben is het een stuk makkelijker om onze soms zware opdracht te kunnen vervullen. Dat maakt dat ik enorm trots ben op onze organisatie en het werk waarvoor wij in de PI Vught dag in dag uit klaar staan.

De PI Vught is eigenlijk veel meer dan alleen maar een gevangenis. Er verblijven hier maar liefst acht verschillende doelgroepen die variëren van kort tot  zeer langgestrafte gedetineerden. Bovendien bieden wij behandeling en verblijf aan ruim 260 psychiatrische gedetineerde patiënten. De PI Vught blinkt vooral uit in het bieden van veiligheid en het bieden van goede zorg. In onze PI verblijven 700 gedetineerden en werken we met bijna 1100 personeelsleden. Dit alles organiseren we op een terrein van ongeveer 30 hectare.  We zijn één van de grootste werkgevers van Vught en omgeving en veel mensen die bij ons werken blijven meestal lang bij ons werken. Dit is niet alleen omdat we een goede werkgever zijn, maar ook omdat onze medewerkers werk doen dat zij ervaren als zinvol en uitdagend.  PI Vught biedt medewerkers natuurlijk ook veel kansen om zich gedurende hun loopbaan verder te ontwikkelen.

Samen met de belangrijkste ketenpartners zoals de omliggende gemeenten, de reclassering, de politie, het OM en de veiligheidshuizen proberen wij de bij ons verblijvende gedetineerden hun straf veilig en nuttig uit te laten zitten en werken we aan een goede terugkeer van deze gedetineerden naar de maatschappij. Dat is geen eenvoudige klus maar zeker wel een zeer uitdagende klus. Een klus waar ik samen met mijn directieteam en middenkaderleden graag leiding aan geef.

Onze organisatie maakt in Vught en omgeving met regelmaat dankbaar gebruik van de producten die de plaatselijke middenstand en horeca ons te bieden heeft. Voor deze ondernemers is het natuurlijk ook fijn dat wij er zijn.

Ook werken er best veel vrijwilligers bij ons, die na een screening, via bijvoorbeeld Exodus,  gedetineerden helpen met diverse zaken, zoals bijvoorbeeld het inschrijven bij een uitzendbureau of het opstellen van een cv.

Kortom ik ben geen bekende Helvoirtenaar en ken Helvoirt vooral van de buitenkant. Maar ik geniet dagelijks van de prachtige omgeving, de fijne mensen waarmee ik samenwerk en van een opgave die mensen hopelijk weer perspectief biedt op een normaal bestaan. En natuurlijk wordt het tijd dat we elkaar weer kunnen ontmoeten in het normale  (coronavrije) leven.  Wellicht zal ik u dan ergens ontmoeten in Helvoirt of in Vught.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *