Slider1
slider2

Windmolens – zonnevelden komen dichterbij.

VUGHT/CROMVOIRT/HELVOIRT – 18 juni 2021. Je kunt de krant niet openslaan, of je komt artikelen tegen die zeggen dat de natuur wordt aangetast door windturbines te plaatsen en zonnevelden aan te leggen.

Ook berichten dat al aan de opgave is voldaan, doordat er genoeg windturbines op zee worden geplaatst.

In 1995 is het klimaatverdrag van Parijs gesloten. Dat betekent dat we vóór 2030 als gemeente Vught een opgave hebben over elektriciteit en warmte van 0,04 TWh.
Concreet betekent dit een paar zonnevelden en minimaal 3 windmolens op een rij, maar andere verhoudingen zijn ook mogelijk, mits je aan de opgave voldoet.

2030 lijkt ver weg, maar komt nu toch heel dichtbij, omdat het nu pas doordringt dat het iedereen raakt, ook jou als inwoner. En dat heeft voor onze samenleving grote gevolgen. Samen met 15 andere gemeenten en 2 waterschappen hoort gemeente Vught bij de Regionale Energie Strategie Noordoost Brabant (RES-NOB).

Met alleen zonnepanelen op daken voldoen we niet aan de opgave, ook niet met zonnevelden erbij. Daarom moeten er ook windmolens geplaatst worden. Maar waar is die ruimte? Vaak hoor je: Prima, maar niet in mijn achtertuin!!

Voor het CDA is er nog heel veel onduidelijk:
– gezondheidsrisico’s: o.a. geluid, milieuaspecten productie
– transport energie door Enexis
– gevolgen voor flora en fauna
– draagvlak inwoners
– onderzoek kernenergie

Er zijn voorlopige zoekgebieden voor windmolens en zonnevelden verkend. In bijgaand plaatje vind je die zoekgebieden in gemeente Vught.

Standpunt CDA:
Het CDA is zeer benieuwd naar de uitslag van het provinciaal onderzoek kernenergie.
Windmolens hebben een gemiddelde levensduur van zo’n 20 jaar.
Wellicht zijn er over 20 jaar andere vormen van duurzame energie beschikbaar.
In dat geval kunnen de windmolens weggehaald worden,
zonder schade aan het landschap achter te laten.
Voor nu wil het CDA inzetten op clustering van windmolens mèt buurgemeenten.

Ans Beijens
Raadslid CDA

 

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *