Slider1
slider2

VWO-5 leerlingen Maurick College winnen award op Technische Universiteit Eindhoven

Foto (van links naar rechts): Belle, Lara, Koen, Daan en Harm de Jongh (docent en begeleider vanuit het Maurick College)

VUGHT – 15 juni 2023. Afgelopen week hebben Lara van Bommel, Belle van Eijndhoven, Daan de Munnik en Koen van Weerden uit klas V5F van het Maurick College op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de SensUs High Schools 2023 Award gewonnen.

Aan deze competitie deden in totaal negen teams vanuit heel Nederland mee.

SensUs is een jaarlijkse competitie die wordt georganiseerd door studenten aan de TU/e. Er zijn twee competities: één voor teams van middelbare scholen en één voor teams van universiteiten. In beide competities worden de teams uitgedaagd om een biosensor concept te ontwerpen.

Een biosensor zorgt voor het snel en makkelijk meten van moleculen in lichaamsvloeistoffen, zoals bloed of speeksel, voor diagnostische en controlerende doeleinden. De bekendste biosensor is het apparaat waarmee glucose gemeten kan worden in een druppel bloed (dat wordt gebruikt door patiënten met suikerziekte).

Dit jaar is het thema traumatisch hersenletsel, bijvoorbeeld door een val van de trap, een aanrijding op de fiets of een voetbal die tegen je hoofd aan komt. Het was de bedoeling om vanuit verschillende disciplines met een innovatieve biosensor te komen, die in de toekomst op de markt zou kunnen komen en gebruikt kan worden door mensen die ze nodig hebben. De uitdaging was om multidisciplinair te werken om deze biosensor zo precies, accuraat, snel, klein, gebruiksvriendelijk en kosteneffectief mogelijk te maken.

Lara, Belle, Daan en Koen hebben de deelname aan deze competitie ingezet als hun profielwerkstuk. Hiervoor hebben ze zowel literatuuronderzoek als praktisch onderzoek op de TU/e gedaan. Daan: “Het leukste aan het onderzoek was dat naarmate ik meer research deed, ik steeds beter mijn weg door de artikelen kon vinden, doordat ik allerlei nieuwe begrippen leerde kennen.” Naast een eindverslag moesten ze een posterpresentatie maken, een pitch geven en vijf minuten vragen beantwoorden van de jury. En dit alles in het Engels.

Lara: ”Ik vond het een hele leuke, maar vooral ook leerzame ervaring! Het was ook een mooie kans om eens te zien hoe het er op de uni aan toe gaat.” Met dank aan Linn van den Aker (oud-leerling van het Maurick en student aan de TU/e) voor het bieden van deze unieke ervaring. Als winnaar van SensUs High Schools mogen de vier leerlingen op donderdag 31 augustus 2023 op de TU/e pitchen op het SensUs 2023 evenement, waarbij Nederlandse en internationale studententeams de strijd aangaan met hun professioneel gebouwde biosensor.

Bron: Harm de Jongh

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *