Slider1
slider2

Voorpootrecht weer bevestigd

HELVOIRT – 11 september 2020. De Rechtbank in Den Bosch heeft ook andere inwoners van Helvoirt het ‘voorpootrecht’ toegekend. Dat is het recht van burgers om eigen bomen te planten in de gemeentelijke berm. Dit bevestigt dat het voorpootrecht geldt voor velen in Helvoirt en de Meierij.

De gemeente Haaren trok een paar jaar geleden een rijtje bomen uit de gemeentelijke berm op de Distelberg. De aanwonende had die daar geplant, gebruikmakend van het oude voorpootrecht, dat voor Helvoirt dateert uit 1491 en in 1696 van toepassing werd verklaard op alle dorpen in de Meierij. De gemeente zei toen die oude rechten niet te kennen en niet te erkennen.

De bewoner stapte naar de Rechtbank, die hem gelijk gaf. Het middeleeuwse recht gold nog steeds en de gemeente moest de schade betalen. Haaren ging in hoger beroep bij het Gerechtshof. Ook het Hof gaf de burger gelijk en de gemeente ongelijk.

De gemeente had destijds ook een andere inwoner van Helvoirt verboden om bomen te planten in de berm voor het huis. Ook die stapte naar de rechter en beriep zich op de uitspraak van het Hof, waarna de gemeente toegaf. De Rechtbank heeft deze uitkomst deze week in een vonnis bekrachtigd en de gemeente veroordeeld tot betaling van de gerechtskosten.

Het voorpootrecht zegt dat wie een huis heeft dat grenst aan gemeentegrond – zoals een berm – op die grond tot ca. 20 meter vanaf de erfgrens bomen of struiken mag planten. Dus ook aan de overkant van de weg. De beplanting blijft eigendom van de aanwonende, die de beplanting moet onderhouden en ervoor aansprakelijk blijft. Een maand voor het planten moet dit gemeld worden bij de gemeente. Die mag het alleen verbieden als de beplanting de doorgang van het verkeer hindert. Andere weigeringsgronden zijn er niet. Natuurlijk moet de berm wel beplantbaar zijn. Waar er bijvoorbeeld een stoep ligt kan het niet.

Bron: Sander Wieringa

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *