Slider1
slider2

Verdeelde reacties op plannen herontwikkeling Oude Landmanschool

Een Huis voor Vincent met expositieruimte, ontvangstplek, infopunt en diverse woonfuncties

HELVOIRT – 27 maart 2021. De oude Landmanschool aan de Kastanjelaan in Helvoirt gaat straks functioneren als  Huis voor Vincent.

Dat maakte de gemeente Vught voorbije week bekend als uitslag van een ontwerpwedstrijd. Een onafhankelijke jury bepaalde wie het winnende plan indiende, uit drie overgebleven inzendingen voor een wedstrijd, met als inzet de herontwikkeling van de Oude Dr. Landmanschool. De winnaar is VEVAG BV en Braaksma & Roos Architectenbureau. Het gaat door voor een cultureel centrum met diverse woonfuncties en expositieruimte.

Deze bekendmaking deed nogal wat stof opwaaien in de Helvoirtse straten, lanen en buitengebieden. In de wandelgangen lag een ander plan voor in de mond dat het zou worden maar niet een Huis voor Vincent. Vanwege de corona konden belangstellenden het plan bekijken vanachter de ramen bij het HelvoirThuis. Het publiek werd uitgenodigd hun mening of een voorstel of verzoek bekend te maken aan de gemeente Vught. Die loodste alle reacties over de drie plannen door naar de onafhankelijke jury. De herontwikkeling van de Oude Landmanschool in Helvoirt is vorig jaar door de gemeente Haaren opgezet en is nu in handen van de gemeente Vught nu Helvoirt per januari 2021 daarmee en met Cromvoirt  is samengegaan.

Juryrapport

Het juryrapport maakt gewag over: De mix van gebruikers en van sociale en culturele functies in dit plan en de vernieuwde achtertuin vormen een toevoeging voor het dorp. Alleen jammer dat een infopunt over Vincent van Gogh al in het HelvoirThuis is te vinden. Net als een ontmoetingsplek voor gezellig een kopje koffie te doen. Sommige inzenders voorspelden dit knelpunt al met de woorden. “Het moet geen tweede HelvoirThuis worden.”

HelvoirThuis 2.0  

Voorzitter Fred van de Pennen van de stichting TinH die het HelvoirThuis beheert gaf in zijn reactie van het bestuur met soortgelijke woorden weer.” Welk plan er komt maakt ons niet uit. Wij als bestuur maken zich wel zorgen over de exploitatie van HelvoirThuis. Wij hebben dat al eerder aan het gemeentebestuur kenbaar gemaakt. Straks zijn er twee gebouwen met dezelfde mogelijkheden. Dat lijkt ons niet verstandig. We gaan dat zeker in Vught op het gemeentehuis opnieuw vertellen.”

Voorkeur Pauline

Harmonie Kunst Adelt maakt al vele jaren gebruik van de Notenkraker als repetitielokaal. Met een plan van een geheel nieuwe Notenkraker in het vooruitzicht begonnen  de harten van de muzikanten sneller te kloppen. Er waren nog wel vragen maar de mogelijkheid zat er in. Daarbij de plannen voor seniorenwoningen en de starterswoningen kregen vaak de handen op elkaar bij het zien van die tekeningen. Een speciale bouwcommissie van Kunst Adelt sprak de drie partijen via de digitale wereld en kregen ook  de kans hun wensen waar men op hoopte kenbaar te maken aan de drie “strijdende” partijen.  De bouwcommissie van  Kunst Adelt  sprak zich uit voor het plan1 bekend onder de naam van Pauline. De leden van Kunst Adelt wisten allemaal hiervan.

Notenkraker

Nu constateert voorzitter Theo van Hattum verder te moeten met een oud gebouw. Theo van Hattum:” Wij als bestuur kijken uit naar de exploitatie van het plan. De financiële  pagina van  het plan was niet bij de aangeboden plannen bekend. We zullen nu verder moeten met de bestaande Notenkraker. We gaan proberen in overleg een paar van onze wensen gerealiseerd te krijgen.” Het is niet bekend of daarbij harde noten te kraken zijn.

Veranda

Met het Huis voor Vincent komt de beeldbepalende veranda terug in de Kastanjelaan. Een veranda met de nodige herinneringen. Onder de veranda mochten de jongens die van ver kwamen hun fiets parkeren. Met de nieuwe plannen komen er ruimtes voor info over Van Gogh Helvoirt en ontmoetingsruimte voor een bakkie doen. ” Tranen van geluk bezorgt mij  de terugkomst van de veranda”, zo laat een inzender als reactie weten.  Er zijn inzendingen die zelfs verzoeken de veranda terug te laten komen.

Mosterd na de maaltijd

Voormalig wethouder Martien Vromans uit Helvoirt , van de toenmalige gemeente Haaren,  vindt het nog steeds jammer dat de huisartsen uit Helvoirt niet naar de Oude Landmanschool wilden verhuizen. Vromans: “Toen moesten we het pand openbaar  verkopen.  Daar lag een raadsbesluit aan ten grondslag om niet strategische zaken te verkopen. Daaruit is de wedstrijd  voor het ontwikkelen van een plan met voorwaarden voortgekomen.  Nu vindt het gemeenteraadslid Vromans voor Gemeentebelangen het jammer dat niet eerder de reacties van het publiek bekend waren. “Met het bekend maken van de uitslag zijn de reacties openbaar maar dat vinden wij bij Gemeentebelangen mosterd na de maaltijd. De reacties hadden vooraf bekend moeten zijn.”

Reacties

In totaal zijn er 115 reacties op de drie plannen bij de gemeente Vught binnen gekomen. Welgeteld zeven reacties gaven de voorkeur aan het plan 3 bekend als  Landmanhof. Plan 2 het Huis voor Vincent kreeg de voorkeur van 22 inzenders. Plan 1 bekend als Pauline mocht 86 positieve reacties ontvangen. Alle reacties zijn in te zien via onderstaande link.  Er is ook een link naar het juryrapport.

Reacties tentoonstelling plannen Oude dr.Landmanschool 

Juryrapport ontwikkelcompetitie Kastanjelaan 10-12 Helvoirt   

Van onze correspondent

De Dr. Landmanschool als jongensschool met veranda, hek en ezelsruggen. Foto: Hans van Rooij.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

5 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Jan van Engelen , 29 maart 2021 @ 09:59

  Die “onafhankelijke jury” lijkt mij niet zo onafhankelijk als die door de gemeente Vught is aangesteld cq betaald.
  Waarom werd aan belangstellenden gevraagd welke van de 3 plannen zij wilden als later door een jury alsnog een andere beslissing word genomen?
  Plan Pauline krijgt 86 positieve reactie’s,een zeer forse meerderheid dus,en men kiest een plan wat slechts 22 positieve reactie’s krijgt?
  Het lijkt mij dat alles al lang voorgekookt was en dat dit het moest worden,het meeste oplevert voor de gemeente Vught.

 • Esther Schellekens , 30 maart 2021 @ 19:01

  Als je het jury rapport leest heeft het team van plan Pauline heel bewust gegokt en nu dus verloren door van de opgave af te wijken.
  Aldus de jury: “De inzenders van het plan Pauline hebben de opgave ruim geïnterpreteerd. De gemeente heeft bij de nota van inlichtingen echter specifiek vermeld dat de jury niet de ruimte heeft om buiten de opgave te oordelen. Het plangebied dat in overweging genomen kan worden, kan hierdoor dus niet worden uitgebreid. De inzenders hebben er weloverwogen voor gekozen om dit wel te doen, en daarmee voor het risico dat hun ontwerp niet geselecteerd kan worden. ”

  Als je dan ook nog leest dat ze bij plan Landmanhof geen rekening hebben gehouden met de veiligheidsvoorschriften rondom het spoor (met vervoer gevaarlijke stoffen) en de minimale afstand die nodig is bij het huisvesten van ouderen, kom je vanzelf tot de conclusie dat de jury geen andere keus had dan om het Huis voor VIncent te kiezen.

  Maar ik hoop wel dat er wordt ingegaan op het aanbod van TinH om ook bij het Huis voor Vincent de exploitatie te doen. Op die manier is de kans het grootste dat de 2 locaties elkaar gaan aanvullen.

  • Jan Van Balkom , 31 maart 2021 @ 07:48

   Ja dat is een duidelijke verklaring. Maar ja als een opdracht binnen zoveel kaders moet blijven en aan zoveel regels is gebonden dan wordt ook de creativiteit bekneld. En juist bij creatief denken is ‘buiten de lijntjes kleuren’ de enige manier om tot mooie resultaten te komen. Het zou jammer zijn als we een volgend ‘multifunctioneel gebouw’ krijgen waar we niet naar verlangen!

 • klaas kroot , 31 maart 2021 @ 09:58

  Beste Jan,

  Dit is het laatste wat wij als winnaar van de competitie zouden willen. Daarom zijn overleggen gepland met alle betrokkenen, om het plan zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij wat Helvoirt wil. Helaas konden wij onze plannen maar op 2 A4’tjes toelichten, waardoor de lezers het met weinig informatie hebben moeten doen en er misverstanden zijn ontstaan. Zo zullen er geen dubbele functies zijn. Als je tijd/zin hebt, ik ben altijd in voor een kop koffie of telefoongesprek en neem jouw input heel graag mee (dat geld ook voor andere betrokken Helvoirtenaren). Laten we er samen iets van maken waar Helvoirt op zit te wachten.

  Klaas Kroot
  0651259097 / Klaas@krootvastgoed.nl

 • Jan Van Balkom , 31 maart 2021 @ 21:24

  Sympathieke reactie Klaas! Procedure of niet.. hier liggen kansen. Je wilt in gesprek. Meerdere Helvoirtenaren ook. Even stroomlijnen. Wie deel wil nemen aan een gesprek met Klaas kan zich bij mij melden: communicatie@janvanbalkom.nl.
  Na de paasweek gaan we met Klaas aan tafel. We gaan met max 10 mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.