Slider1
slider2

Treinhalte in Helvoirt: Rob Jetten enthousiast over plan van aanpak (+video)

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 9 november 2020. De D66-afdelingen Vught/Helvoirt, ‘s-Hertogenbosch en Tilburg hebben hun plan van aanpak om verschillende plaatsen en plekken op het traject Tilburg-’s-Hertogenbosch aan te sluiten als stopplaats voor de trein aangeboden aan Rob Jetten.

Dat gebeurde online, maar wel vanaf de straat in Helvoirt. Het plan omvat kleinschalig spoorvervoer tussen beide steden met als stopplaatsen Berkel-Enschot, Van Gogh Nationaal Park (Udenhout/Biezenmortel), Helvoirt en Vught-Noord (bijvoorbeeld IJzeren Man). Rob Jetten, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer, reageerde direct zeer enthousiast. “Hier gaat mijn spoorhart harder van kloppen, ik ben nu al fan.”

Een spoortraject tussen twee grote steden waar verschillende plaatsen aan liggen, maar waar de trein op geen enkele plek stopt, is best bijzonder. Maar het is wel het geval op het traject Tilburg – ’s-Hertogenbosch, waar aanwonenden iedere dag vooral passagierstreinen voorbij zien rijden, maar niet in- of uit kunnen stappen.

D66-afdelingen slaan handen ineen
In heel veel plaatsen in Nederland reden vroeger treinen en trams, waar ze nu niet meer rijden. De reden is vaak heel logisch: het spoor is in de loop der tijd opgedoekt. Maar op dit traject is het spoor gebleven en zijn alleen de stations verdwenen, terwijl de roep om treinvervoer in de aanliggende dorpen groter is dan ooit te voren. Voor de D66-fracties in Tilburg, Vught en ’s-Hertogenbosch was dit de aanleiding om de handen ineen te slaan voor het maken van een plan op verschillende plekken weer aansluitingen te maken op het bestaande spoor via lightrailvervoer of een stoptrein, om de leefbaarheid en bereikbaarheid in de regio te verbeteren en te waarborgen op de momenten dat de N65 in Helvoirt en Vught en het spoor in Vught op de schop gaan.

Kansen en hobbels
In het plan van aanpak zijn alle kansen en hobbels opgenomen. De D66-fracties willen met de betrokken gemeenten, de provincie en het rijk een gezamenlijk haalbaarheidsonderzoek gaan doen naar -in eerste instantie- een pilot met lightrail op bestaand spoor. Duidelijk moet worden of het mogelijk is een lichte trein te laten rijden. Er hoeven uiteraard geen complete stations aangelegd te worden. In het haalbaarheidsonderzoek moeten in ieder geval de opgestelde vragen in het plan van aanpak beantwoord worden op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid, techniek, veiligheid en uiteraard financiën.

Plan aangeboden aan Rob Jetten
Voor de aanbieding van het plan zou Rob Jetten naar Helvoirt komen, maar door de strengere maatregelen rondom corona is besloten om dit bezoek af te zeggen. De aanbieding vond daarom digitaal vanuit Helvoirt plaats, waar D66-lijsttrekker Fons Potters bij de spoorwegovergang Helvoirtseweg-Torenstraat het plan digitaal overhandigde. Rob Jetten reageerde enthousiast: “Wat goed dat jullie niet alleen een droom hebben, maar ook een plan. Juist in deze tijden zien we dat we allemaal dat we niet alleen naar de stad moeten kijken, maar juist daaromheen. Mobiliteit is belangrijk, niet alleen de steden sneller met elkaar verbinden, maar ook de tussenliggende plaatsen.” Jetten zei dat hij dit plan toevoegt aan zijn lijstje met andere mooie spoorplannen.
Ook Liesbeth Sjouw, woordvoerder mobiliteit voor D66 in de Provinciale Staten van Brabant, keek mee en schoof haar enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Een geweldig plan, ik ga het inbrengen in Provinciale Staten.”

Het plan van aanpak is HIER te lezen

Hieronder ziet u de online-overhandiging van het spoorplan aan Rob Jetten

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

3 Comments

Avarage Rating:
  • 0 / 10
  • Rob , 9 november 2020 @ 11:07

    Ik ben geen spoor-fan, maar deze optie steun ik graag. Zou een goede zaak zijn om het OV op deze manier een boost te geven tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg. Een kans die we moeten verzilveren.

  • Gert Hoogaars , 10 november 2020 @ 16:39

    Het is nu voor de derde maal dat dit onderwerp ter sprake komt op het moment dat er gemeenteraadsverkiezingen in zicht zijn. In ben fan van D66 maar dit lijkt toch verdacht veel op verkiezingsretoriek. Rob Jetten houdt het in het achterhoofd begrijp ik. Als voormalig ProRail-employee heeft hij natuurlijk ook kennis genomen van het ‘bidbook OV in 2040’ waarin de prioriteiten op dit terrein voor Zuid-Nederland zijn uitgewerkt. Het spoor Tilburg-Den Bosch komt in deze plannen niet voor. Voor de geinteresseerden onder u; dit bidbook kun je hier inzien:
    https://www.brabant.nl/onderwerpen/verkeer-en-vervoer/openbaar-vervoer/ov-in-2040

  • jo van wijk , 12 november 2020 @ 09:45

    Goed dat er nog nagedacht wordt en plannen gemaakt zijn voor een aantal opstap mogelijkheden aan het traject Tilburg Den Bosch maar er is wel een foutje gemaakt De Helvoirtseweg ligt in Vught op nog geen 250 meter van het station in Vught. Het is heel opmerkelijk dat wanneer de stikker van de vuilcontainers voorzien zijn van postcode 5268 Vught dat een aantal mensen het opvalt dat er Vught staat in plaats van Helvoirt. Echter in dit bericht wordt de overhandigingsplek aangeduid met spoorwegovergang Helvoirtseweg – Torenstaat. Deze plek bestaat in HELVOIRT niet Wel de spoorwegovergang Helvoirtsestraat – Torenstraat. dus de verwarring is niet alleen in Vught maar ook in Helvoirt postcode 5268 met Vught wordt nog steeds bezorgt in Helvoirt maar er kan wel verwarring ontstaan als men van Helvoirtseweg Helvoirtsestraat als adres op de post vermeld

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *