Slider1
slider2

Speeldoos passeert gemeente bij toekomstvisie

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 6 april 2023. Het Vughts college is zeer verontwaardigd over de handelwijze van De Speeldoos bij de bekendmaking van een visiedocument.

Het bestuur van Theater De Speeldoos stuurde op 30 maart een toekomstvisie naar diverse culturele instellingen in Vught die het stuk hebben ondertekend en naar de media. Volgens B&W zou dit stuk in overleg met de gemeente worden opgesteld maar dat is niet gebeurd. Ook gaan de toekomstplannen in het visiedocument verder dan afspraken die zijn gemaakt tussen theater en gemeente.

Wethouder Toine van de Ven zei donderdag in een Vragenhalfuur, aangevraagd door de fractie van Gemeentebelangen, dat B&W “verrast” is door deze handelwijze van De Speeldoos. “Wij zijn niet betrokken bij het opstellen van dit document. Er zijn duidelijk afspraken gemaakt tussen de Speeldoos en het college over communicatie hierover.” Van de Ven heeft het bestuur van het theater verzocht hierover in overleg te gaan “maar dat vond De Speeldoos niet nodig”. Vervolgens is het document naar alle organisaties gestuurd die het stuk getekend hebben en naar de media.

Strijd met overeenkomst
Volgens Van de Ven handelt De Speeldoos in strijd met de samenwerkingsovereenkomst van 3 december 2020 over nieuwbouw van een sociaal cultureel centrum die gemeente en theater hebben ondertekend. In dat stuk staat dat De Speeldoos in overleg met de gemeente een visiedocument opstelt. Van de Ven benadrukte dat hij samenwerking tussen de verschillende culturele instellingen die het document ondertekenden toejuicht. “Maar dit stuk heeft direct weerslag op de nieuwbouw van De Speeldoos”. Volgens de wethouder houdt het visiedocument een verruiming in van de afspraken die met de raad over de Speeldoos zijn gemaakt. Zo wordt er in het document melding gemaakt van een kunstatelier, een culturele werkplaats en het houden van lezingen waarvan in de nieuwbouwplannen geen sprake is.

Op 17 april is er een overleg tussen de gemeente en De Speeldoos. Daarna informeert Van de Ven de gemeenteraad in een brief.

Door: Peter Corvers

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *