Slider

Koptekst

 Foto: Jaap de Bruin opent het zonnepanelenpark samen met twee bewoners van het Landpark.

BIEZENMORTEL – 25 oktober 2019. Gisteren heeft Prisma onder ruime belangstelling haar zonnepanelenpark officieel geopend op Landpark Assisië in Biezenmortel.

 Het 2 hectare (zo’n 4 voetbalvelden) grote zonnepark wekt in totaal 1,68 Megawatt op, dat is ongeveer 75% van de stroom die heel Prisma in een jaar gebruikt. Het zonnepanelenpark is een gezamenlijk initiatief van Prisma, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, GroEnergie, Energie van Hollandsche Bodem en Sun Projects. Ook werd een aantal gerealiseerde, gasloze gebouwen en duurzame initiatieven gepresenteerd op deze Prisma Dag van de Duurzaamheid.

Jaap de Bruin, voorzitter van de Raad van Bestuur: ‘Veel van de activiteiten binnen Prisma vergen energie en grondstoffen en veroorzaken afval en emissies. Met een scala aan initiatieven willen wij bijdragen aan verduurzaming. We richten ons hierbij op drie aandachtsgebieden: energie en huisvesting, circulariteit en mobiliteit.  115 jaar geleden stichtten de Broeders Penitenten hier een volledig zelfvoorzienende, CO2- vriendelijke mini-samenleving. Hun visie inspireert ons nog steeds zowel qua zorg als op het gebied van duurzaamheid en milieu. Daarom zijn we al jaren aangesloten bij de Green Deal ‘Nederland op weg naar duurzame zorg’, en hebben we op 10 oktober fase 2.0 ondertekend. Door onder andere de aanleg van het zonnepanelenpark  is het nog maar een kleine stap voordat we volledig zelfvoorzienend zijn.’

Prisma heeft op het Landpark recent de Landbouwschuur duurzaam gerenoveerd. Dit gebouw, dat de manege en activiteitenruimte huisvest, is daardoor volledig gasloos geworden. Ook zijn er zeven modulaire woningen en een gemeenschappelijke ruimte voor cliënten geïnstalleerd. Deze zijn eveneens gasloos én bovendien cradle to cradle (alle grondstoffen en materialen kunnen hergebruikt worden). Verder  is bij renovaties circulariteit een belangrijk aspect: bij aanbestedingen is het hergebruik van sloopafval een belangrijk selectiecriterium. Daarnaast kiest Prisma voor duurzaam groenbeheer.

Ook op het vlak van Mobiliteit zit Prisma niet stil. Door zoveel mogelijk online te vergaderen, door de aanwezigheid van elektrische fietsen op diverse vestigingen en de pilot met twee elektrische auto’s voor zakelijk gebruik werkt Prisma hard aan het terugdringen en vergroenen van de zakelijke kilometers.

Afvalscheiding is een ander aandachtspunt. In samenwerking met Suez is een uitgebreid afvalplan ontwikkeld voor de scheiding van de afvalstromen. Voor de bewustwording hebben cliënten en medewerkers op de Dag van de Duurzaamheid onder begeleiding van de Afvaljuf geknutseld met afval en konden ze een demonstratie bijwonen met een transparante kraakperswagen. Door middel van verschillende circulaire initiatieven, probeert Prisma bovendien de hoeveelheid afval te minimaliseren. Zo is er een meubelopslag waardoor overtollige meubels niet worden afgedankt, maar opgeslagen voor hergebruik in andere locaties. Cliënten in dagbestedingsprogramma’s zorgen voor papierophaling en boekenrecycling, en op het Landpark is een Snuffelhal met tweedehands spullenen en Driekus, de winkel met tweedehands kleding.

Jaap de Bruin: ‘Ook de komende tijd zullen wij onze duurzame ambities omzetten in concrete acties. Zo staat onder andere de verduurzaming van onze monumentale panden op de agenda en zijn we bezig met de ontwikkeling van een waterretentiepark. Op die manier zetten wij steeds meer stappen richting een duurzame bedrijfsvoering.’

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

1 Comment

  • Jan van Balkom , 26 oktober 2019 @ 10:37

    Prachtig project. Een goede aanpak voor zulke landgoederen van instellingen die veel ruimte hebben. Ook een ideetje voor Emmaus en de Guldenberg??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *