Slider1
slider2

Patiënten met kanker fitter de behandeling in

Foto: Archief HelvoirtNet (Bart Meesters)

Samen in Beweging!

JEROEN BOSCH ZIEKENHUIS 28 september 2021. Een fitte patiënt herstelt beter na een behandeling en kan zo sneller zijn of haar dagelijks leven weer oppakken.

Vanuit deze overtuiging bieden het Revalidatiecentrum Tolbrug, de Vughtse sportclub Prins Hendrik en het Jeroen Bosch Ziekenhuis een beweegaanbod op maat aan. Vooralsnog alleen aan patiënten met kanker maar de wens is het beweegaanbod ook voor andere patiënten beschikbaar te stellen. In september gaan de eerste groepen patiënten werken aan het verbeteren en behouden van hun conditie.

Het beweegaanbod richt zich met name op het verbeteren en het behouden van de conditie omdat beide van belang zijn in het voortraject naar een intensieve behandeling, zoals een chemokuur of operatie, en ook tijdens en na afloop van die intensieve behandeling. Het behandeltraject krijgt daarmee namelijk een grotere kans van slagen. Daarnaast wordt de kans op een duurzame leefstijlverandering vergroot. Trainen met lotgenoten in een sport- en beweegomgeving in plaats van in het ziekenhuis verlaagt bovendien de drempel naar blijvend sporten en bewegen.

Het beweegaanbod wordt samen met de medisch specialisten van Tolbrug en het Jeroen Bosch Ziekenhuis en de trainers en fysiotherapeuten van Prins Hendrik samengesteld. De patiënten worden onder supervisie van een fysiotherapeut door de trainers begeleidt.

Resultaatmeting
Het is van belang te weten welke resultaten worden geboekt met het doorlopen van het beweegaanbod. Daarom worden de data gemeten. Het  kan hierbij om harde en zachte data gaan. Denk aan het meten van kracht en algemene conditie, maar ook aan de beleving van de deelnemers via interviews. Daarbij letten we op plezier, kwaliteit van leven en groepsdynamiek. De verkregen data worden geanonimiseerd gebruikt om het belang van bewegen bij ziekte verder te onderbouwen.

Prins Hendrik
Een vereniging biedt continuïteit en een sociale omgeving, waardoor het drempelverlagend werkt om blijvend te sporten en te bewegen. Prins Hendrik beschikt over een accommodatie in optima forma, met bijna 2.000 leden, een goede organisatie, uitstekende faciliteiten (buiten- en binnenbaan, fitnessruimte etc.) en dat alles in een prachtige omgeving met veel natuur. Verder beschikt de sportvereniging over kundige trainers en fysiotherapeuten; dus zowel expertise op fysieke training van conditie (atletiektrainers), als op herstel van bewegen (paramedisch/fysio).

Bovendien heeft Prins Hendrik al een gevarieerd beweegaanbod, dat gemakkelijk kan worden aangepast op de vraag. Zo heeft Prins Hendrik op dit moment al diverse groepen: wandelen, Nordic Walking en hardlopen, maar ook speciale groepen voor mensen met COPD, NAH (niet aangeboren hersenletsel), obesitas, een visuele beperking (via Running Blind) en para atletiek (voor onder meer cerebrale parese).

Meer informatie
Stuur voor vragen of meer informatie een mail naar: samenbewegen@ph.nl

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *