Slider1
slider2

Paaseieren ophalen 2024

UPDATE: 13.00 uur, Er is €1111,41 opgehaald en 2970 eieren. De kinderen krijgen allemaal 6 eieren mee naar huis en de rest, met het snoep, wordt gedoneerd aan Stichting Omarm me. Het geld is dit jaar voor de ouderen van de Leyenhof en KIKA

HELVOIRT – 27 maart 2024. Ook dit jaar gingen de kinderen van de Landmanschool weer, volgens traditie, langs de deur voor het ophalen van de paaseieren.

Vandaag, tussen 09.00 en 11.30 uur, was het weer zover en gewapend met paasstok en manden voor de eieren ging de jeugd op pad. Een oud gebruik in de Goede week, de week vóór Pasen. Deze traditie stamt uit 1685.

“Een ei is geen ei, tweede ei is een half ei, derde ei is een paasei”, klonk het woensdagmorgen. De bewoners hadden meestal een aantal eieren of geld klaarstaan om in de manden van de kinderen te leggen. Sommige groepen trokken een bolderkar mee om de vele opgehaalde eieren mee te nemen.

De traditie van het paaseieren ophalen gaat dus al bijna 400 jaar terug in de tijd. Zover bekend is Helvoirt een van de laatste plekken van Nederland waar het paaseieren ophalen nog plaats vind.

Sinds jaren werd ook in een gedeelte van het buitengebied van Helvoirt weer langs de deuren gegaan om eieren op te halen. Die leverde vele positieven reacties op. Vele oudere vertelde de kinderen dat zei dit vroeger ook nog hadden gedaan.

Na het ophalen van de eieren, snoep en geld, kreeg ieder kind een doosje eieren mee naar huis. De overige eieren, het geld en de snoep gaan naar diverse goede doelen zoals de voedselbank.

Foto.s Bart Meesters

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *