Slider1
slider2

Op zoek naar oorlogsherinneringen

Foto: De Pavon na de brand bij Duinkerken aan de kust gezet

HELVOIRT – 11 april 2024. Joseph Pennings uit Helvoirt is als vrijwilliger bij de werkgroep 80 jaar bevrijding Helvoirt opnieuw gedoken in een gebeurtenis rond het spannende oorlogsverhaal van een paar Helvoirtenaren die een Duits bombardement op een oorlogsschip overleefden.

Hij hikt tegen een paar vragen aan. Reden voor hem hier de hulp van Helvoirt. Net in te roepen.
Op zijn vraag in ’t Pomphuiske geruime tijd geleden, reageerde Marianne Verboord-Gubbels. De kinderen van Wout Gubbels (van de Distelberg) beschikken over een dagboek van hun vader, waarin hij zijn tocht tijdens de meidagen van 1940 beschrijft. Deze tocht leidde vanuit de Peel-Raamstelling, waar hij gelegerd was, naar Duinkerken. Hier kwam hij terecht op het vrachtschip “Pavon”, waarmee hij op 20 mei 1940 mee naar Cherbourg zou varen, samen met zo’n 1.450 andere soldaten. Helaas werd het schip bij vertrek vanuit Duinkerken gebombardeerd door een Duitse bommenwerper en moest het terug naar de wal. Bij dit bombardement zijn ongeveer 50 soldaten omgekomen; Wout heeft dit overleefd.

Bij het zoeken op internet stuitte Joseph Pennings daarna op een bericht van Jan van der Pluijm. Zijn vader, Marinus van der Pluijm, bleek toen ook aan boord te zijn van de Pavon en deze ontmoette daar twee mensen uit Helvoirt, namelijk de broers Harrie en Piet van Wijk. Marinus heeft mee geholpen ook deze Helvoirtenaren van het schip te krijgen, zodat allen ‘veilig’ het Franse strand bereikten.

Later is Marinus naar Helvoirt gegaan en heeft de familie van Wijk bezocht en nog later is hij met de jongste zus van de gebroeders van Wijk getrouwd en hebben ze jaren in Helvoirt in de St. Nicolaasstraat gewoond.

Graag zou Joseph Pennings het verhaal van o.a. Wout Gubbels en Marinus van der Pluijm willen aanvullen met gegevens van de broers Harrie en Piet van Wijk. Daarom zijn oproep om te weten te komen wie deze broers van Wijk waren en of er mogelijk bij hun achterban nog gegevens c.q. dagboeken zijn. Daarmee zou Joseph Pennings met zijn verhaal weer een eind verder kunnen komen.

Dus: weet je over welke Harrie en Piet van Wijk dit gaat en heb je in je familie nog papieren van deze personen, neem dan met Joseph Pennings contact op. Alvast dank voor de moeite. Joseph Pennings, Raamse Loop 7, Helvoirt, tel. 06- 5376 0133 . Een reactie op dit bericht op Helvoirt.Net van de werkgroep 80 jaar bevrijding Helvoirt komt ook op de goede plek aan.

Bron Werkgroep bevrijding 80 jaar Helvoirt.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *