In het volgende jaar komt de tweede fase van bouwlocatie ‘Den Hoek’ tot ontwikkeling. Het betekent dat er opnieuw een aantal woningbouwprojecten gerealiseerd gaan worden.
woningen-beeld3‘Voorhelvoirt Duurzaam’, zoals de nieuwe Stichting inmiddels heet, gaat met een groep kopers huizen bouwen die vrij op naam komen. Deze huizen kennen nog nauwelijks energielasten en zijn betaalbaar, zelfs voor starters. Hebt u interesse om mee te doen? Lees dan vooral door. We gaan er over praten op 1 november in HelvoirThuis. We laten dan ook tekeningen zien en vertellen meer over de kosten, de bouwtermijn en de verkaveling. Belangrijk om te weten is : de kopers zullen zelf ook de bouwers zijn. Bouwkundig inzicht is niet vereist.
Geen gasrekeningen meer.
De CPO Stichting Voorhelvoirt Duurzaam is een nieuwe fase ingegaan met een nieuw bestuur, een nieuwe naam en zelfs een heel nieuw plan. Het gaat over 15 duurzame woningen in verschillende prijscategorieën voor verschillende soorten huishoudens. U hoeft geen starter te zijn om deel te nemen aan dit project.
Er zijn twee soorten duurzaamheid betrokken in dit project: ten eerste is het een energieslim plan waarbij zonnestroom de voorziening wordt van warmte en andere vormen van energie. Daarnaast is er in dit project de sociale duurzaamheid; er worden huizen gebouwd die het mogelijk maken een beter contact met de buurtbewoners te onderhouden. Dit kan heel goed van pas komen wanneer mensen elkaar nodig hebben voor praktische zaken. Denk aan toezicht op spelende kinderen, het tegengaan van eenzaamheid (ook onder jongere mensen) de zorg voor minder valide mensen en oog voor ouderdom. Jongeren helpen ouderen en andersom.woningen-beeld2
Geen schuttingen.
Wekelijks kijken mensen naar de t.v. uitzendingen van de rijdende rechter. Het gaat vaak over burenruzies. We vinden dit vermakelijk totdat we er zelf in terechtkomen. Meestal is een hoge schutting tussen tuinen een prima uitgangspunt voor een levenslange vete. Wat eronder drijft is de individualisering, de’ kijk ‘op de ander als een last of een bedreiging.
Het duurzame hofje draait het om; De buurman of buurvrouw is een kans. Mensen kunnen elkaar helpen of bijstaan in het verbeteren van hun directe leefomgeving. Dan moeten ze elkaar wel eerst meemaken, want onbekend maakt onbemind. De vuurdoop van die kennismaking vindt plaats in de eerste maanden van het project. Daar gaan de bewoners met elkaar praten over de gezamenlijke totstandkoming van hun omgeving. Een gemeenschappelijke tuin of gebruikersruimte is daarin een belangrijk thema en uiteraard is privacy daarin geen vergeten wens. Meerwaarde toekennen aan een woning van de toekomst zit hem in energetische en sociale intelligentie. In ‘ruimte maken voor elkaar’. Onze Stichting maakt daarover afspraken met de aangeslotenen.
Iets nieuws
Niet iedereen zal over de streep gehaald worden in een experimenteel plan zoals dit. Daarom heeft het hofje ook een ‘staart’. Een extra reeks huizen (4) in een ‘traditioneel’ rijtje met rechte tuinen. De huizenreeksen worden verwarmd door één centrale, bovengrondse warmtepomp die elektrisch wordt aangedreven. De woningen worden, volgens ons voorlopige plan, opgetrokken uit geïsoleerde betonbekisting met een afwerking die past bij de woningen in de omgeving. In deze bouwfase is snelheid een cruciaal gegeven; de bewoner bouwt niet alleen zelf de ruwbouw maar is ook in een paar weken daarmee klaar. Dit gebeurt onder voortdurend toezicht van gespecialiseerde begeleiders. We willen de bouw starten in het voorjaar van 2017. Dan is het gebied ‘bouwrijp’ gemaakt door de gemeente. Wil t u meedoen en wonen in dit hofje? Vraag uzelf af of u bereid bent open te staan voor andere mensen en hun idee over gezamenlijk gebruik van ruimte. Kom op 1 november, om 19.30u luisteren en kijken in HelvoirThuis en zie hoe wooncomfort in de 21e eeuw eruit gaat zien.woningen-beeld4
Het betreft vier typen woningen
Er is in het plan sprake van gezinswoningen, huizen voor twee personen ( of alleenstaanden), jongerenwoningen en een nul treden- woning. De huizen staan tegen elkaar.
Huizen : koopwoningen : 15 stuks v.o.n.
Perceel : ongeveer 150 vierkante meter
Vanaf 180.000 euro incl. grond en BTW (jongerenwoningen vanaf 65.000 euro)
Bouwtermijn 8 weken.
Hebt u belangstelling en wilt u meteen meer weten? Neem contact op met Brecht Gerritse info@voorhelvoirtfase2.nlAAA reactiewoningen-beeld

4 Comments

Avarage Rating:
 • 0 / 10
 • Jan , 3 oktober 2016 @ 20:53

  “De huizenreeksen worden verwarmd door één centrale, bovengrondse warmtepomp die elektrisch wordt aangedreven.”
  Wij voorzien onze woning van warmte, koelte en warm water door middel van een warmtepomp. Een systeem waar wij heel tevreden over zijn. Koken doen wij op aardgas omdat mijn partner niet anders wil.
  Voor grotere woningen is een warmtepomp ideaal maar het rendement is afhankelijk van een goede in- naregeling. Als die zaken niet goed voor elkaar zijn zuipt een warmtepomp energie. En dat is meteen ook het bezwaar tegen één centrale warmtepomp. Iedere gebruiker heeft andere wensen.
  Er zijn legio voorbeelden op het internet te vinden van waar het fout is gegaan bij de installatie van een collectieve warmtepomp en waar de stroomrekening veel hoger is dat verwacht. En laat je vooral niet eenzijdig adviseren door een leverancier.

 • Jan van Balkom , 4 oktober 2016 @ 08:56

  Tja.. daar komt ie weer: alle energieneutrale ideeen zijn welkom in Helvort en in onze wereld. Er kunnen niet energieneutrale huizen genoeg gebouwd worden. Er staan er ondanks alle roepers nog maar weinig in ons dorp.
  Laten we ook vooral werken aan een energievriendelijke bereikbaarheid van het dorp. Hoe mooi zou het zijn als naast deze energiezuinige woningen een vriendelijke opstapplaats voor de trein zou zijn??

 • Brecht Gerritse , 4 oktober 2016 @ 10:46

  Hoi Jan van Balkom, een perron met parkeerplaatsen en honderden fietsen, pal voor jouw huis.
  Goed idee! Ik ga het regelen.
  Misschien is het ook iets om eens voor een kleine spiegel te gaan staan en te zien wie hier in Helvoirt de echte bouwontwikkeling halsstarrig tegen probeerde te houden .

 • Twan de Jongh , 6 oktober 2016 @ 00:16

  Dag Jan en Brecht,
  Er spreekt niet veel liefde uit de woorden van Brecht richting Jan. Ja en het getuigd van weinig toekomstvisie om oude koeien uit de sloot te halen. Voor beide plannen valt zeker iets te zeggen. Jan ik ben voorstander van jouw idee en ik stap zeker in die trein. Brecht succes met de energieneutrale woningen, dit verdiend een kans. Voor de toekomst kunnen jullie, beiden met goede ideeën, beter samenwerken. Stap ook op die trein.
  Groet Twan de Jongh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *