Nieuw nummer De Kleine Meijerij
HELVOIRT – 6 oktober 2024 Een nieuwe herfst, en een nieuw ‘heemkundig geluid’
In aflevering 3 van ons heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij weer een verzameling rijk geïllustreerde en lezenswaardige verhalen die verschillende aspecten belichten uit de geschiedenis van de diverse plaatsen in haar werkgebied.
Joost van der Loo opent de rij met zijn artikel over een tak van de van de familie Heessels in Udenhout, Berkel, Oisterwijk en Haaren. Een bijzondere geschiedenis van een familie waar alle decennialang leden de bijnaam ‘de Kat’ met zich meedroegen.
Foto van het gezin Van Erp-Heessels. Boven van links naar rechts: Lien, Wout, Kees, Lenart en Riek. Middelste rij van links naar rechts: Kees van Erp, Zuster Jacintha (Cato), Cato Heessels-van Erp. Onderste rij van links naar rechts: Jo, Marleen, Cisca, Mieke en An. (coll: auteur)
Oorspronkelijk Molenhuize genaamd, zou het in 1860 door notaris Verbunt gebouwde huis aan de Molenstraat in Helvoirt vanaf 1917 Rosen Haeghe heten. Harrie van Iersel beschrijft de vijf families die er in de 100-jarige geschiedenis van dit pand gewoond hebben.
Rosen Haeghe circa 1930 (coll. auteur)
Boerderij De Schaapjes aan de Oisterwijkse dreef in Haaren werd ooit geëxploiteerd door Hans van der Haring. In zijn artikel beschrijft Hans op levedige wijze de periode dat hij er de scepter zwaaide en dat het genootschap Sociëteit De Fezelaer er thuis was.
Ad van de Wiel tekende het verhaal op van Martien Bressers uit Best, die in 1944 als kind met de andere leden van het gezin in verband met de heftige bevrijdingsgevechten vanuit zijn woonplaats naar Haaren moest vluchten. Daar zat het gezin Bressers ondergedoken nabij de molen van Roozen.
Molen De Hoop/Zeldenrust van de familie Roozen. (coll. Vereniging De Hollandsche Molen)
Martin van der Waals vertelt het verhaal van een eenvoudige volksjongen die gedurende lange tijd in Oisterwijk woonde, en met zijn Bossche voetbalelftal BVV in 1948 landskampioen werd. Zijn naam was Henk Kwaks. Dit kampioenschap zou een uitzonderlijk ‘staartje’ krijgen met internationale uitstraling!
Een beschrijving van het in 2020 verschenen, door Karin van den Heuvel samengestelde bundeltje met gedichten en versjes van vroeger, een redactioneel artikeltje met een terugblik op Open Monumentendag 2024, en correcties en leuke aanvullingen op eerdere publicaties besluiten dit nieuwe nummer.
Literatuursignalementen in deze uitgave zijn de uitgaven:Eeuwig zingen.100 jaar zang en vriendschap Oisterwijk/ geschreven door Anne Vermeer,-75 jaar Klankrijk. Muziekvereniging St. Willibrordus van Francien Leussink e.a. en Oisterwijkse bands Jaren ’60 ’70 en ’80 van Jan Biekens en Jan van Leest.
De webtip van deze keer verwijst naar de Joodse Begraafplaats Oisterwijk. (www.jb-oisterwijk.nl)
Deze aflevering 3 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij: Boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk, Johan heeft het te Moergestel, Primera Koningsoord te Berkel-Enschot, W. van Pinxteren, Markt 2 te Esch, Slijterij Mitra te Helvoirt, de Read-shop/DA te Udenhout en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.
Onderschriften:
1. Rosen Haeghe circa 1930.
2. Foto van het gezin Van Erp-Heessels. Boven van links naar rechts: Lien, Wout, Kees, Lenart en Riek. Middelste rij van links naar rechts: Kees van Erp, Zuster Jacintha (Cato), Cato Heessels-van Erp. Onderste rij van links naar rechts: Jo, Marleen, Cisca, Mieke en An. (coll: auteur)
3. Molen De Hoop/Zeldenrust van de familie Roozen. (coll. Vereniging De Hollandsche Molen)