Slider1
slider2

Lezing over het Voorpootrecht

29 november

HELVOIRT/CROMVOIRT/VUGHT – 6 november 2023. Een paar jaar geleden verloor de – toen nog – gemeente Haaren twee rechtszaken over het bestaan van het zg. voorpootrecht.

Dat is het recht van burgers om bomen te planten op gemeentegrond. De Rechtbank en het Gerechtshof in hoger beroep oordeelden dat dit middeleeuwse privilege nog steeds volledig geldt.

Niet alleen inwoners van in Helvoirt, maar ook van Vught en Cromvoirt en de rest van de Meierij van ’s-Hertogenbosch kunnen van dit recht gebruik maken. Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden. Aan dit voorpootrecht ontleent onze streek zijn typische populierenlanen-landschap.

In de rechtszaken trad Sander Wieringa (nu secretaris van IVN/NMV) op als getuige-deskundige, na een diepgravende speurtocht naar ontstaan en voortbestaan van het voorpootrecht. Een speurtocht die leidde naar middeleeuwse archieven in Den Bosch en Brussel waar hij originele stokoude documenten over het voorpootrecht aantrof.

In onze regio mogen inwoners dus iets wat nergens anders mag: hun eigen bomen planten op grond van de gemeente. Zoals de bermen langs de buitenwegen. Dit voorpootrecht bestaat sinds ca. 1500 voor alle ingezetenen van Vught, Cromvoirt en Helvoirt.
Sander vertelt over zijn zoektocht in de archieven, over de paniekerige reacties van gemeenten en over het nut van de bomen langs onze wegen. In onze tijd, die schreeuwt om meer bomen, is het voorpootrecht weer helemaal actueel. Maar ons gemeentebestuur blijft tegenstribbelen.

Wanneer: woensdagavond 29 november, 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur
Waar: Gebouw Jeugdnatuurwacht, Peellandstraat 1
Aanmelden: via info@nmvught.nl
Toegang is gratis.

Download onze gratis app

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *