Slider

Jongste deelnemer Leyetocht 1981

Marcel Royers met zijn racefiets na de 70 km tocht als jongste deelnemer in 1982.

HELVOIRT – 17 augustus 2019. In de begin jaren van de Leyetocht waren er extra prijzen te verdienen bij de Leyetocht. In die tijd kregen de jongste, de oudste en de grootste deelnemende groep een fraaie beker uitgereikt voor de prijzenkast. Zo zag de jeugdige Marcel Royers, geboren in 1976, kans in 1981 bij de vierde Leyetocht als jongste deelnemer die extra prijs in de wacht te slepen. Hij fietste er 38 km voor. Toen was het de kortste afstand.

Het jaar daarop bleek dat hij de smaak te pakken had van het fietsen. Hij ging het avontuur samen met zijn vader Kees aan om de route van 70 km te gaan fietsen. Op zondag 15 augustus 1982 was het zover dat de vijfde Leyetocht van stapel liep. Na afloop ontving het dapper ventje met zijn zes jaar de mooie extra prijs voor zijn prestatie als jongste die respectabele afstand te fietsen.
Die prijs koestert de nu zelfstandige rijwielhersteller van De Rijwielcentrale uit Helvoirt nog steeds. Hij heeft de prijs in zijn prijzenkast op het werk staan. Voor de fotograaf haalt hij het kleinood voor de dag. Toch inmiddels 37 jaar oud.

Marcel Royers met zijn trofee  uit het jaar 1982 is zijn eigen fietsenzaak in Helvoirt anno 2019.

Nooit van gehoord
Nu heeft hij het druk met allerlei soorten fietsen waar je in de jaren tachtig alleen maar van kan dromen. Zijn prestatie leverde hij destijds op een gebruikte wielrenfiets. Nu zijn er fietsen met elektrische ondersteuning voor iedereen of superlichte racefietsen die de wielrenner helpen om hoge snelheden te halen gedurende lange tijd. Het heeft het er druk mee. Zo druk zelfs dat zijn partner Sanne hem full-time in de fietsenzaak helpt.
Zijn partner Sanne vertelde een aantal jaren terug aan een collega op het werk in Uden. “Ik ga in Helvoirt bij mijn vriend wonen.” ” Oh Helvoirt ken ik wel. Daar is elk jaar de Leyetocht. Die fiets ik meestal mee”, zo klonk het antwoord van haar collega. Toen had Sanne nog nooit van de Leyetocht gehoord. Een paar jaar later bedacht ze samen met Marcel een mooi plan om een onderdeel van de Leyetocht te adopteren.

Fietsenstalling
De fietsenstalling is dit jaar hun deel. Zij dragen bij in de kosten van de Leyetocht voor de fietsenstalling. In ruil daarvoor mag hun bedrijf een paar steigerdoeken met hun firmanaam ophangen op het evenemententerrein van het fietsfeest in Helvoirt. Een happening die zondag 18 augustus voor de 42ste keer heel veel fietsers in het zadel zet. Daarbij komt nog een tweede loot aan de Leyetocht, de inmiddels bekende mountainbiketocht. Het is de 13de in de geschiedenis. Die is zaterdag 17 augustus met keuzeafstanden van 30, 40, 50 km. De Leyetocht is er klaar voor en de fietsenstalling zorgt voor een veilige paarkeerplaats voor de soms peperdure fietsen. Met een gerust hart is nu inschrijven mogelijk of gezellig op het terras iets te nuttigen.

De fietsenstalling is bij de Leyetocht gratis en wacht op de deelnemers.

Van onze correspondent.

Een bericht plaatsen, een mededeling doen, familiebericht doorgeven of verenigingsnieuws, dat kan bij HelvoirtNet. Tevens zijn wij altijd op zoek naar het laatste nieuws. (een foto en/of logo erbij maakt het vaak leuker). Mailen maar! nieuws@helvoirt.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *